sâmbătă, 31 august 2019

MÂNCARE DE FASOLE VERDE CU ROȘII ȘI CALAMARI


Ingrediente:

1 kg de fasole verde păstăi,
1 cutie cu roșii întregi în suc propriu,
1 pungă de calamari (gata curățați și tăiați),
3 căței de usturoi,
1 ceapă mare,
câteva frunze de țelină verde ,
1 lingură rasă de cimbru uscat,
1 vârf de cuțit chilli,
1 - 2 lingurițe rase de zahăr,
câteva frunze de pătrunjel verde,
1 lingură de făină albă cu vârf,
1-2 cuburi concentrat de supă 
 (dizolvate în 400 ml apă caldă),
pesmet fin pentru prăjit,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
25 g unt,
1/2 de lămâie (zeama stoarsă),
1 lingură de semințe de pin pentru o porție 
(se adaugă la servire),
3 lingurițe rase de sare (sau după gust),
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:



Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie mărunt.
Se pun la călit cu cele 2 linguri de ulei. După 1 minut, se adaugă untul și se lasă să se înăbușe; se amestecă din când în când ca să nu se ardă și să se prindă de fundul vasului.
Se adaugă fasolea păstăi (așa congelată cum e, doar clătită cu apă rece într-o sită ca să nu mai fie gheață) și se lasă la călit împreună. Separat, se încălzește apa și se adaugă cuburile de concentrat de supă, amestecănd până se dizolvă. Se toarnă această apă peste fasole. Se adaugă 2 lingurițe de sare, cimbrul, chilli și frunzele de țelină tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă împreună până când păstăile devin moi și elastice (aproximativ 20 de minute, dar depinde și de tipul de fasole și de vasul de fierbere).



Se scot roșiile din cutie într-un bol, împreună cu sucul lor.
Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Dacă roșiile sunt mari, se scot și se taie cuburi.



Se adaugă această compoziție peste fasole, împreună cu pătrunjelul verde tăiat mărunt. Se lasă să fiarbă împreună încă 10 minute.


Se cerne făina într-un bol, apoi se freacă cu 3-4 linguri de apă rece. Se adaugă, treptat, câteva linguri din sos și se omogenizează, apoi se toarnă totul peste fasole și se lasă să mai fiarbă împreună circa 10 minute. Se stinge focul. Se adaugă încă o linguriță de sare și piper măcinat după gust; se lasă mâncarea să se odihnească sub capac.



Calamarii se lasă la dezghețat. Se trec printr-un jet de apă, apoi se pun pe o tavă unde se zvântă cu un șervet de bucătărie. Se trec prin pesmet și se prăjesc în ulei fierbinte. Se scot cu o paletă într-un vas, se presară cu sare și se stropesc cu o lingură de zeamă de lămâie. Se servesc alături de mâncarea de fasole.



Mai există și o altă variantă dacă nu se dorește prăjirea calamarilor, și anume: cu 10-15 minute înainte de finalizarea prelucrării termice, se adaugă calamarii direct în mâncarea de fasole și se lasă să fiarbă împreună. În acest caz, adăugăm la sfârșit zeama de la jumătatea de lămâie, în rest, se procedează ca mai sus.



După ce sunt puse porțiile în farfurii, se adăugă deasupra semințele de pin ușor rumenite într-o tigaie antiaderentă (fără să fie folosit ulei).



Se servește totul cât mai fierbinte.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

joi, 25 iulie 2019

PLACHIE DE PEȘTE


Ingrediente:

1 kg de pește (crap, somn, etc.),
100 ml untdelemn,
3 - 4 cepe mari (300 - 400 g),
3 căței de usturoi,
200 ml suc de roșii,
1 foaie de dafin,
100 ml vin alb,
10 boabe de piper,
1 vârf de linguriță piper măcinat,
2 - 3 linguri zeamă de lămâie
sau câteva picături de oțet,
sare după gust.

Mod de preparare:

Peștele curățat se taie în bucăți de 3 - 4 cm grosime; dacă este gros, se despică în două, de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumătate tăindu-se în bucăți de 3 - 4 cm. Tigaia se înfierbântă goală, apoi se pune tot untdelemnul, care se va înfierbânta imediat; în ea se așează bucățile de pește, trecute prin făină, care se vor prăji numai pe jumătate, câte 2 - 3 minute pe fiecare parte și apoi se vor scoate pe o farfurie.




În untdelemnul rămas, care nu este ars, se pune ceapa tăiată în felii subțiri, presărată cu o linguriță de sare; se călește 10 - 15 minute, la foc mic (nu direct pe flacără), până când devine lucioasă, fără să se rumenească prea tare. Trebuie supravegheată pentru că ceapa se arde repede. 

În caz că s-a ars, nu se adaugă apă, ci se schimbă repede în alt vas. Se adaugă sucul de roșii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lămâie și sare după gust și, la urmă, bucățile de pește și usturoiul tăiat mărunt (facultativ). 





Se dă la cuptor 30 de minute, la foc mijlociu (185 de grade), să fiarbă peștele în continuare, să se formeze sosul și să se ridice untdelemnul. 



Se întoarce pe partea cealaltă și se mai lasă încă 30 de minute.

Se servește rece, ca fel întâi.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT