miercuri, 17 aprilie 2019

MÂNCARE DE FASOLE VERDE CU ALUNE CAJU LA WOK


Ingrediente:
(pentru 4 porții)

450 gr fasole verde păstăi,
75 gr alune caju,
4-5 bucăți nuci pecan (opțional),
1/2 căpățână usturoi (3 - 4 căței),
3 cepe mici sau 2 mai mari,
1 cub concentrat de legume bio (opțional),
2 linguri ulei pentru wok,
1 lingură sos de soia,
1 lingură sos mirin,
1 lingură zahăr,
 lingură zeamă de lămâie,
1 linguriță cardamon măcinat,
1/2 linguriță boia iute,
1/4 linguriță pudră de ghimbir,
1/2 linguriță nucșoară,
piper proaspăt măcinat,
200 ml apă curată.



Mod de preparare:

1. Se clătește fasolea sub un jet de apă rece. Ceapa și usturoiul se curăță, se clătesc și se taie mărunt.



2. Se pune uleiul în wok și se încinge, apoi adăugăm ceapa și usturoiul tăiate mărunt și se lasă să se călească până devin moi.



3. Adăugăm fasolea păstăi în wok, amestecăm și lăsăm să se călească împreună. Adăugăm alunele și nucile pecan și le lăsăm la călit cu restul ingredientelor. Opțional, putem adăuga o lingură de ghee sau unt.



4. Separat, încălzim apa în care adăugăm cubul concentrat de legume, zahărul, soia, mirinul, boiaua, nucșoara și ghimbirul și le omogenizăm.



5. Stingem totul cu apa în care am dăugat celelalte ingrediente, amestecăm și lăsăm să fiarbă totul la foc mic până scade toată zeama (aproximativ 10 - 12 minute).

6. Stingem focul. Adăugăm 1 lingură de zeamă de lămâie și presărăm pudra de cardamon.



7. Distribuim în boluri și servim  caldă alături de felii de pâine prăjită. Cine dorește, mai poate presăra piper proaspăt măcinat. 



Notă: Nu am adăugat sare, pentru că alunele caju erau deja sărate, dar dacă sunt crude și nesărate, trebuie să adăugăm 1 linguriță de sare spre sfârșitul fierberii. De asemenea, nu trebuie să exagerăm cu ingredientele adăugate dacă vrem să obținem un gust echilibrat. De exemplu, dacă punem mai multă zeamă de lămâie, gustul acru va acoperi gustul preparatului de bază. De preferat e să punem doar atât cât prevede rețeta, urmând să mai ajusteze fiecare gustul în momentul servirii, după preferințele sale. 



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

luni, 8 aprilie 2019

STUFAT DE CARNE VEGANĂ (SEITAN)


Ingrediente:

Seitan gata preparat (330 ml),
1 cutie de roșii tăiate în suc propriu (400 gr),
3 linguri de ulei de măsline,
3 cepe,
1 căpățână de usturoi,
1 căpățână de salată verde,
leuștean, mărar, pătrunjel verde,
2 foi de dafin,
3 lingurițe rase de sare,
piper măcinat după gust,
2 lingurițe boia,
2 linguri făină albă.


Mod de preparare:

1. Salata se spală frunză cu frunză și se lasă la scurs. 
2. Se clătesc bucățile de șeitan și se taie în cuburi uniforme.


3. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt, apoi se pune la călit cu 3 linguri de ulei de măsline. Se poate adăuga și o  lingură de ghee dacă aveți. 


4. Se adaugă seitanul și se lasă să se călească împreună 1 minut.

5. Se adaugă sarea (2 lingurițe), usturoiul tocat și boiaua și la final o cană de apă curată. Se lasă să fiarbă împreună sub capac circa 10 minute.

6. Se adaugă roșiile cu sucul de roșii și foile de dafin și se mai lasă să fiarbă 10 minute. 


7. Tăiem salata verde în fâșii mai late, tocăm verdeața (leușteanul, mărarul și pătrunjelul).
Adăugăm salata verde și mărarul și lăsăm să fiarbă circa 15 minute (după ce se înmoaie și scade, punem capacul).




8. Frecăm făina albă cu puțină apă rece și o adăugăm la mâncare, amestecând ușor ca să nu se facă cocoloașe. Se lasă să mai fiarbă 10 minute.

9. La sfârșit, adăugăm încă puțină sare (1 linguriță), piperul măcinat și presărăm pătrunjelul verde. Lăsăm să se odihnească cu capacul acoperit.

Se servește simplă, alături de felii de pâine integrală.




Poftă bună! 

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT