duminică, 9 decembrie 2018

SOS OLANDEZ DIETETIC


Ingrediente:

40 g făină,
150 ml supă de zarzavat,
250 ml lapte,
25 g unt,
2 gălbenușuri,
smântână.

Mod de preparare:

Se prepară un sos din făina rumenită în unt, la foc foarte mic, stins cu supă de zarzavat și lapte. Se adaugă sare, după gust.





Separat, gălbenușurile se freacă bine și se subțiază cu câte o lingură din sosul răcit, preparat la început. Se amestecă gălbenușurile continuu, ca o pastă omogenă. Se toarnă apoi încet în restul sosului, amestecându-se mereu ca să nu se taie. Se adaugă smântână proaspătă, când sosul este servit.
Dacă vrem să fie mai acrișor și punem suc de lămâie, acesta trebuie pus înainte de gălbenușuri și smântână, în caz contrar sosul se taie.



Acest sos este foarte bun la toate preparatele din legume, dar și la cartofi fierți (natur).

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CLĂTITE CU CONIAC ȘI PORTOCALE


Ingrediente:
(pentru 2 porții)

150 g făină,
2 ouă,
sare,
250 ml lapte,
1 lingură unt topit,
40 ml coniac,
zahăr.

Mod de preparare:

Se face un aluat omogen din făină, ouă, o priză de sare și lapte. Se adaugă apă până când se subțiază.

Se înglobează untul topit și coniacul. Aluatul se lasă să odihnească acoperit timp de 20 de minute. 



Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade C.

Din aluat, se prăjesc, fără ulei, într-o tigaie specială, 6 clătite foarte subțiri. Se poate folosi și aparatul special pentru coacerea clătitelor, dar atunci ies mai mari și mai puține la număr.



Se presară zahăr în strat gros peste fiecare clătită și se împătureșe în patru. Cine dorește, poate adăuga la zahăr și coajă de portocală rasă (sau confiată).

Clătitele se păstrează la cald, în cuptor, pentru a se topi zahărul. (Se încălzește cuptorul, apoi se setează la temperatura de 35 de grade și se pune vasul cu clătite să stea până când se lichefiază zahărul).



La sfârșit, se stropesc cu zeamă de portocală proaspăt stoarsă.





Pentru decor, putem folosi câteva cireșe amaretto (opțional). Aceste clătite sunt și mai bune flambate.

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT