duminică, 9 decembrie 2018

CLĂTITE CU CONIAC ȘI PORTOCALE


Ingrediente:
(pentru 2 porții)

150 g făină,
2 ouă,
sare,
250 ml lapte,
1 lingură unt topit,
40 ml coniac,
zahăr.

Mod de preparare:

Se face un aluat omogen din făină, ouă, o priză de sare și lapte. Se adaugă apă până când se subțiază.

Se înglobează untul topit și coniacul. Aluatul se lasă să odihnească acoperit timp de 20 de minute. 



Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade C.

Din aluat, se prăjesc, fără ulei, într-o tigaie specială, 6 clătite foarte subțiri. Se poate folosi și aparatul special pentru coacerea clătitelor, dar atunci ies mai mari și mai puține la număr.



Se presară zahăr în strat gros peste fiecare clătită și se împătureșe în patru. Cine dorește, poate adăuga la zahăr și coajă de portocală rasă (sau confiată).

Clătitele se păstrează la cald, în cuptor, pentru a se topi zahărul. (Se încălzește cuptorul, apoi se setează la temperatura de 35 de grade și se pune vasul cu clătite să stea până când se lichefiază zahărul).



La sfârșit, se stropesc cu zeamă de portocală proaspăt stoarsă.





Pentru decor, putem folosi câteva cireșe amaretto (opțional). Aceste clătite sunt și mai bune flambate.

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 8 decembrie 2018

PAPRICAȘ DE PLEUROTUS


Ingrediente:

1 cutie (500 g) de ciuperci pleurotus,
1 ceapă albă,
3 linguri de ulei de floarea soarelui,
1/2 lingură pastă de ardei,
1 linguriță boia de ardei,
3 căței de usturoi,
500 ml apă,
1 lingură vegeta,
mărar verde,
1 foaie de dafin,
oregano,
2 linguri sos mirin sau
50 ml vin alb și o linguriță de zahăr,
2 linguri de făină,
200 g smântână pentru gătit
sau 250 ml lapte dulce,
sare, piper, după gust.

Pentru găluști:

50 g unt,
1 ou,
100 g făină,
sare.


Sos mirin

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și usturoiul și se pun la călit în ulei.
După ce s-au înmuiat bine, se adaugă ciupercile tăiate în 2-3 bucăți (se taie mai mari). Se lasă să se călească împreună pentru a-și dezvolta mai bine aroma, apoi se stinge totul cu apa caldă, adăugăm sare, boia, vegeta, oregano și foaia de dafin și se lasă să fiarbă acoperit pentru circa 35 de minute.
Se amestecă laptele cu cele 2 linguri de făină până când nu mai sunt cocoloașe și se toarnă peste compoziția din oală; se adaugă mărarul tocat și sosul mirin și se lasă să mai fiarbă împreună circa 10 minute. Dacă folosim smântână pentru gătit, o frecăm cu 2 linguri de apă rece și o adăugăm în mâncare.



Separat, se pregătesc găluștile. Se freacă untul moale cu oul întreg și făina până rezultă o pastă omogenă. Dacă pasta rezultată e prea tare, mai adăugăm puțină apă (plată) până la consistența dorită. Se înfierbântă apa în care s-a pus o linguriță de sare, fără a o lăsa să clocotească, și se adaugă, cu o linguriță (udată în apă de fiecare dată) din compoziție. Se lasă să fiarbă până se ridică la suprafață, dar se poate și încerca una din ele pentru a vedea dacă e fiartă. Găluștile fierb repede dacă le facem mai mici. Când sunt gata, se ia oala de pe foc și se lasă cu capacul acoperit circa 5-10 minute, pentru ca găluștile să mai crească.




Se iau cu o lingură cu sită (spumieră) și se pun în papricaș. Se lasă să mai fiarbă împreună circa 3 - 4 minute.
Când e gata, adăugăm piper după gust.



Se servește fierbinte, alături de o salată, la alegere.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT