vineri, 23 noiembrie 2018

CIORBĂ DE GULII


Ingrediente:

4 bucăți gulii (medii);
2  morcovi;
1 țelină mică (rădăcină);
1 păstârnac;
1 ceapă mijlocie;
1 ardei gras (capia);
25 g orez;
1 ou;
1 lingură vegeta 
sau 1 cub concentrat de legume;
200 ml smântână pentru gătit;
3 linguri de ulei;
30 g unt;
mărar verde, pătrunjel verde;
sare, piper (după gust);
1 linguriță mică sare de lămâie 
(zeama de la 1/2 de lămâie
sau 1 lingură oțet de mere) pentru acrire.

Mod de preparare:



Se pune la călit în ulei ceapa, iar când a devenit sticloasă, adăugăm untul și rădăcinoasele tăiate cuburi mici (dar nu foarte mici pentru că se vor zdrobi de tot în timpul fierberii) și le lăsăm să se călească împreună 5-10 minute, până vedem că sunt pătrunse și au început să se înmoaie. Adăugăm și ardeiul gras tăiat mărunt și le mai lăsăm câteva minute. 

Totul se stinge cu 2.5 litri de apă fierbinte (în care am dizolvat 2 lingurițe de vegeta sau 1 cub concentrat de legume) și se lasă să fiarbă acoperit cu capac circa 30 de minute. 




Se pune orezul (înmuiat în apă rece în prealabil) și se lasă să fiarbă încă 10 -15 minute. 

Adăugăm guliile curățate de coaja tare și tăiate bețișoare și se lasă să fiarbă încă 15 minute. 

Când toate sunt fierte, se oprește focul, se adaugă sare (circa 3 lingurițe) și verdeața aleasă.



La final, se drege (se leagă), astfel: se bate smântâna cu 2 linguri de apă rece, apoi se adaugă gălbenușul și se omogenizează. Adăugăm câte puțin din supa fierbinte și amestecăm, până îi ridicăm ușor temperatura, apoi deșertăm toată compoziția în oala cu supă și amestecăm. Lăsăm să stea acoperită 5-10 minute pentru a se liniști. Adăugăm substanța aleasă pentru acrire. 



La servire, mai putem adăuga piper proaspăt măcinat.
Dacă dorim și puțină aromă de usturoi, putem adăuga și granule de usturoi, care acum se găsesc în solnițe speciale, sau putem adăuga, la început, lângă ceapă, 2-3 căței de usturoi tăiați mărunt.

Se servește simplă, caldă sau chiar fierbinte.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


vineri, 16 noiembrie 2018

SUPĂ DE MAZĂRE


Ingrediente:

500 g mazăre proaspătă (sau congelată),
1-2 morcovi (depinde de mărime),
50 g unt,
500 ml lapte dulce,
1 mână de mărar verde,
2 lingurițe sare,
1 linguriță zahăr,
1/2 linguriță piper măcinat,
4 linguri de făină,
1 gălbenuș,
frunze verzi de usturoi (opțional),
frunze de pătrunjel verde.



Mod de preparare:

Morcovii se curăță, se spală și se taie bastonașe. Mazărea  se pune la fiert în 1,5 litri de apă cu sare, împreună cu morcovii, pentru aproximativ 15 minute.



Separat se face un rântaș din unt și făină, peste care se toarnă treptat laptele dulce, amestecând încontinuu ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se ardă. Se lasă rântașul să fiarbă la foc mic circa 10 minute, până se îngroașă și nu mai are miros de făină. 



După aceasta, se strecoară mazărea și morcovii, dar fără să se arunce apa în care au fiert, pentru că va fi folosită în continuare, și se adaugă legumele peste rântaș. Se asezonează cu sare și zahăr. Se lasă să fiarbă 10 minute împreună, pentru ca legumele să se pătrundă, apoi se adăugă frunzele de usturoi verde și mărar verde tăiate mărunt. 



Se toarnă treptat apa în care au fiert legumele, amestecând încontinuu. Se lasă să mai dea câteva clocote împreună și se ia vasul de pe foc. Se asezonează cu sare și piper, după gust. 



Când supa e gata, se drege cu un gălbenuș de ou amestecat cu 2 linguri de apă rece, la care se adaugă câte puțin din zeama supei, apoi se toarnă peste compoziția din oală și se amestecă pentru omogenizare. La sfârșit, punem pătrunjelul verde tocat mărunt, acoperim cu capac și lăsăm să stea 5-10 minute ca să se îmbine aromele. 

Se servește fierbinte.




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT