luni, 29 octombrie 2018

CIUPERCI COAPTE CU OREZ


Ingrediente:

150 g orez,
1 ceapă mare sau 2 mai mici,
4-5 căței de usturoi,
3 linguri de ulei,
500 g ciuperci champignons,
mărar verde,
pătrunjel verde, 
oregano,
450 ml apă,
sare,
piper,
1 cub concentrat de legume,
100 g mozarella rasă,
2 linguri de parmezan ras.

Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la înmuiat, în apă curată, 30 de minute.
Se curăță legumele și se spală, inclusiv ciupercile, se decupează codițele ciupercilor și se lasă toate la scurs. Ciupercile nu-și pierd aroma la o spălare rapidă, ci doar dacă sunt lăsate să stea în apă mai mult timp.

Tăiem mărunt codițele ciupercilor, ceapa și cățeii de usturoi, tocăm mărarul verde și pătrunjelul verde.





Într-o cratiță, călim ceapa în ulei până devine o masă sticloasă, adăugăm codițele de ciuperci tăiate cubulețe și le  lăsăm să se călească puțin împreună. 

Călire ceapă și codițe de ciuperci

Călire împreună cu orezul adăugat 

Adăugăm orezul scurs de apă, lăsând să se călească împreună cu celelalte 1 minut. Încălzim separat apa în care dizolvăm 1 cub concetrat de legume și sarea pe care o adăugăm (aproximativ 450 ml apă). Stingem cu apa caldă orezul, îl acoperim și îl lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi îl tragem deoparte,adăugăm mărarul și pătrunjelul verde, amestecăm puțin și îl lăsăm așa să stea cu capacul acoperit ca să absoarbă tot lichidul rămas.


Etapele fierberii orezului:


Orezul e gata!

Pe o tavă antiaderentă, punem pălăriile de ciuperci cu pălăria în jos. Adăugăm câte o picătură de ulei în fiecare, puțină sare, oregano și câte 1-2 felii de la cățeii de usturoi. Punem tava la cuptor pentru 10 minute. 





Într-o tavă unsă cu puțin unt, punem orezul fiert și îl nivelăm uniform, mai punem câte un cub mic de unt ici-colo, adăugăm ciupercile, presărăm brânza rasă și la sfârșit parmezanul. 




Punem tava la cuptor pentru 10-15 minute. 
Se porționează și se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 27 octombrie 2018

PIZZA PICANTĂ CU SMÂNTÂNĂ ȘI CEAPĂ


Ingrediente:
(pentru 4 porții)

Pentru aluat:

250 g făină,
1/2 linguriță sare,
15 g drojdie de bere proaspătă,
125 ml lapte cald,
50 g unt,
100 ml apă.

Ingrediente pentru umplutură:

2 cepe,
2 linguri de ulei,
300 g smântână 
(putem înlocui 1/2 din cantitate cu iaurt),
2 gălbenușuri,
150 g mozarella rasă,
2 linguri parmezan ras,
1/2 linguriță sare,
1/4 linguriță piper măcinat,
1 linguriță nucșoară.

Mod de preparare:

Blatul:
Dizolvăm drojdia în laptele cald și lăsăm 10 minute să stea acoperită. Cernem făina într-un bol și adăugăm peste ea laptele cu drojdia dizolvată, amestecând bine. Lăsăm să crească în vasul acoperit 15 minute. Adăugăm untul topit și apa caldă în care am dizolvat sarea și frământăm bine. Lăsăm aluatul acoperit să se odihnească o oră, la cald. 
După o oră, întindem aluatul în foaie și îl punem pe tava de copt, unsă în prealabil cu puțin unt.



Pregătirea umpluturii:
Tăiem rondele cepele și le fierbem într-un vas, cu apă și sare, 5 minute, apoi scurgem apa și transferăm ceapa în tigaia unde am încins uleiul. Călim ceapa câteva minute, până vedem că e pătrunsă bine. Pentru aromă și culoare, putem adăuga deasupra și puțină boia iute.









Amestecăm smântâna cu gălbenușurile și adăugăm parmezanul, sarea, piperul și nucșoara, după gust.

Peste aluatul așezat în tava de copt, turnăm crema de  smântână și o nivelăm cu o spatulă. 



Cine dorește, poate presăra puțin oregano uscat (dar nu e obligatoriu la această pizza).

Presărăm peste toate brânza rasă, iar la sfârșit, adăugăm rondelele de ceapă călite.




Coacerea:
Preîncălzim cuptorul la 225 grade, 5 minute. Punem tava cu rondele la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.



Se servește fierbinte, ca snack picant. Merge cu vin roșu sau cu bere rece. 



Poftă bună

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT