luni, 24 septembrie 2018

Sos Béchamel


Ingrediente:
(pentru 2 căni = 450 ml)

50 g unt,
25 g făină albă universală,
475 ml lapte,
1 praf de nucșoară (opțional),
sare și piper.

Mod de preparare:

Se topește untul într-o crăticioară pusă pe foc mediu. Se ia crăticioara de pe foc și se încorporează făina pentru a se obține o pastă omogenă. Cu o lingură de lemn, se încorporează treptat laptele, omogenizând după fiecare porție adăugată.

Se pune crăticioara din nou pe foc și se fierbe sosul pe foc mediu spre mare, amestecând continuu, până începe să clocotească.

Se asezonează cu sare, se dă focul mic, se acoperă crăticioara și se lasă să fiarbă în clocote mici, amestecând din când în când, cel puțin 20 de minute.
Sosul rezultat trebuie să fie gros cât să nu curgă de pe dosul unei linguri de lemn. Se asezonează după gust și se adaugă și nucșoara.



Sosul bechamel nu trebuie să aibă gust de făină. Dacă a ieșit prea subțire, se mai fierbe puțin. Dacă a ieșit prea gros, se mai adaugă puțin lapte și se mai dă un clocot.
Dacă dorim un sos mai gros, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu smântână pentru gătit de 32% grăsime, iar pentru un sos mai lejer, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu apă.

Acest sos se folosește pentru gratenuri sau lasagne.
De exemplu, la macaroane gratinate - 
rețeta aici: MACAROANE GRATINATE



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


miercuri, 19 septembrie 2018

GRATEN DE FRUCTE DE PĂDURE CU ZABAION



Ingrediente:

500 g de fructe de pădure mixte

(mure, zmeură, afine, căpșune),
3 gălbenușuri,
65 g de zahăr extrafin (1/3 din cană),
2 linguri de lichior de portocale 
(sau altul care să dea aroma dorită),
coajă rasă fin de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare:



Se taie pe din două fructele mari, apoi se distribuie toată cantitatea în 4 vase individuale termorezistente.
Ca alternativă, se pot distribui într-un vas mai mare termorezistent.




Se încinge grătarul cuptorului (funcția grill).

Se freacă gălbenușurile cu zahărul și lichiorul într-un vas termorezistent. Se pune vasul peste altul în care fierbe apă clocotită (dar încet) și se fierbe pe baia de aburi (bain-marie). Se lasă la foc mic timp de 5-8 minute, timp în care amestecăm continuu. Amestecul nu se lasă să fiarbă.




Se ia castronul de pe baia de aburi, se încorporează coaja rasă de lămâie, apoi se toarnă zabaionul peste fructe. 



 

Se pune vasul sub grătarul cuptorului și se gratinează fructele timp de 5-10 minute sau până se rumenește frumos suprafața.

Se servește cald sau rece. Rece este mai bun, mai ales că și zeama lăsată devine un sos apetisant.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT