(pentru 2 căni = 450 ml)
50 g unt,
25 g făină albă universală,
25 g făină albă universală,
475 ml lapte,
1 praf de nucșoară (opțional),
sare și piper.
Mod de preparare:
Se topește untul într-o crăticioară pusă pe foc mediu. Se ia crăticioara de pe foc și se încorporează făina pentru a se obține o pastă omogenă. Cu o lingură de lemn, se încorporează treptat laptele, omogenizând după fiecare porție adăugată.
Se pune crăticioara din nou pe foc și se fierbe sosul pe foc mediu spre mare, amestecând continuu, până începe să clocotească.
Se asezonează cu sare, se dă focul mic, se acoperă crăticioara și se lasă să fiarbă în clocote mici, amestecând din când în când, cel puțin 20 de minute.
Sosul rezultat trebuie să fie gros cât să nu curgă de pe dosul unei linguri de lemn. Se asezonează după gust și se adaugă și nucșoara.
Sosul bechamel nu trebuie să aibă gust de făină. Dacă a ieșit prea subțire, se mai fierbe puțin. Dacă a ieșit prea gros, se mai adaugă puțin lapte și se mai dă un clocot.
Dacă dorim un sos mai gros, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu smântână pentru gătit de 32% grăsime, iar pentru un sos mai lejer, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu apă.
Acest sos se folosește pentru gratenuri sau lasagne.
De exemplu, la macaroane gratinate -
rețeta aici: MACAROANE GRATINATE
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT