luni, 29 octombrie 2018

BUDINCĂ DE CONOPIDĂ


Ingrediente:

1 bucată conopidă de aproximativ 600 g,
 500 ml lapte dulce,
125 g brânză rasă (șvaițer, mozarella, etc.),
75 g făină albă,
2 ouă,
mărar verde (opțional),
1 - 2 căței de usturoi,
1 lingură de chimen,
sare, 
piper.


Mod de preparare:

Conopida - se curăță de frunzele verzi și se spală, lăsând să curgă bine apa printre buchețele (printre spațiile libere).

Se pune la fiert în apă cu sare, la care adăugăm chimenul și puțin lapte dulce (2-3 linguri), pentru 15 minute, apoi se strecoară și se trece printr-un jet de apă rece.



Ouăle - se bat ca pentru omletă, se adaugă treptat făina, amestecând încontinuu. Se pun pe un foc foarte slab, se adaugă laptele, puțin câte puțin, bătând cu telul mereu. Când tot laptele a fost înglobat și sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc, se adaugă brânza rasă și usturoiul zdrobit (dat prin presa pentru usturoi). 



Se unge cu unt o formă pentru cuptor, se pun buchețelele de conopidă, se presară cu puțină sare, nucșoară și mărarul tocat. Peste conopidă se toarnă sosul pregătit, amestecat cu brânza rasă. Putem presăra și puțin parmezan deasupra.





Se pune vasul în cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 165 de grade.



Budinca de conopidă poate fi servită simplă sau cu salată de andive, salată verde (lăptucă) pregătită cu un sos vinegretă, sau diverse murături sau măsline verzi.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CIUPERCI COAPTE CU OREZ


Ingrediente:

150 g orez,
1 ceapă mare sau 2 mai mici,
4-5 căței de usturoi,
3 linguri de ulei,
500 g ciuperci champignons,
mărar verde,
pătrunjel verde, 
oregano,
450 ml apă,
sare,
piper,
1 cub concentrat de legume,
100 g mozarella rasă,
2 linguri de parmezan ras.

Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la înmuiat, în apă curată, 30 de minute.
Se curăță legumele și se spală, inclusiv ciupercile, se decupează codițele ciupercilor și se lasă toate la scurs. Ciupercile nu-și pierd aroma la o spălare rapidă, ci doar dacă sunt lăsate să stea în apă mai mult timp.

Tăiem mărunt codițele ciupercilor, ceapa și cățeii de usturoi, tocăm mărarul verde și pătrunjelul verde.





Într-o cratiță, călim ceapa în ulei până devine o masă sticloasă, adăugăm codițele de ciuperci tăiate cubulețe și le  lăsăm să se călească puțin împreună. 

Călire ceapă și codițe de ciuperci

Călire împreună cu orezul adăugat 

Adăugăm orezul scurs de apă, lăsând să se călească împreună cu celelalte 1 minut. Încălzim separat apa în care dizolvăm 1 cub concetrat de legume și sarea pe care o adăugăm (aproximativ 450 ml apă). Stingem cu apa caldă orezul, îl acoperim și îl lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi îl tragem deoparte,adăugăm mărarul și pătrunjelul verde, amestecăm puțin și îl lăsăm așa să stea cu capacul acoperit ca să absoarbă tot lichidul rămas.


Etapele fierberii orezului:


Orezul e gata!

Pe o tavă antiaderentă, punem pălăriile de ciuperci cu pălăria în jos. Adăugăm câte o picătură de ulei în fiecare, puțină sare, oregano și câte 1-2 felii de la cățeii de usturoi. Punem tava la cuptor pentru 10 minute. 





Într-o tavă unsă cu puțin unt, punem orezul fiert și îl nivelăm uniform, mai punem câte un cub mic de unt ici-colo, adăugăm ciupercile, presărăm brânza rasă și la sfârșit parmezanul. 




Punem tava la cuptor pentru 10-15 minute. 
Se porționează și se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 27 octombrie 2018

PIZZA PICANTĂ CU SMÂNTÂNĂ ȘI CEAPĂ


Ingrediente:
(pentru 4 porții)

Pentru aluat:

250 g făină,
1/2 linguriță sare,
15 g drojdie de bere proaspătă,
125 ml lapte cald,
50 g unt,
100 ml apă.

Ingrediente pentru umplutură:

2 cepe,
2 linguri de ulei,
300 g smântână 
(putem înlocui 1/2 din cantitate cu iaurt),
2 gălbenușuri,
150 g mozarella rasă,
2 linguri parmezan ras,
1/2 linguriță sare,
1/4 linguriță piper măcinat,
1 linguriță nucșoară.

Mod de preparare:

Blatul:
Dizolvăm drojdia în laptele cald și lăsăm 10 minute să stea acoperită. Cernem făina într-un bol și adăugăm peste ea laptele cu drojdia dizolvată, amestecând bine. Lăsăm să crească în vasul acoperit 15 minute. Adăugăm untul topit și apa caldă în care am dizolvat sarea și frământăm bine. Lăsăm aluatul acoperit să se odihnească o oră, la cald. 
După o oră, întindem aluatul în foaie și îl punem pe tava de copt, unsă în prealabil cu puțin unt.



Pregătirea umpluturii:
Tăiem rondele cepele și le fierbem într-un vas, cu apă și sare, 5 minute, apoi scurgem apa și transferăm ceapa în tigaia unde am încins uleiul. Călim ceapa câteva minute, până vedem că e pătrunsă bine. Pentru aromă și culoare, putem adăuga deasupra și puțină boia iute.









Amestecăm smântâna cu gălbenușurile și adăugăm parmezanul, sarea, piperul și nucșoara, după gust.

Peste aluatul așezat în tava de copt, turnăm crema de  smântână și o nivelăm cu o spatulă. 



Cine dorește, poate presăra puțin oregano uscat (dar nu e obligatoriu la această pizza).

Presărăm peste toate brânza rasă, iar la sfârșit, adăugăm rondelele de ceapă călite.




Coacerea:
Preîncălzim cuptorul la 225 grade, 5 minute. Punem tava cu rondele la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.



Se servește fierbinte, ca snack picant. Merge cu vin roșu sau cu bere rece. 



Poftă bună

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

miercuri, 24 octombrie 2018

PIZZA RAPIDĂ CU CIUPERCI SAU TON LA CUCINELLO




Ingrediente:

Pentru umplutură:

3 roșii sau 3 linguri pastă de tomate,
100 g ciuperci sau o conservă de ton,
70 g cașcaval ras (de preferat mozarella),
70 g măsline fără sâmburi,
1 lingură cu unt,
oregano, 
busuioc verde,
parmezan (opțional).

Pentru aluat:

100 ml lapte,
1/2 cub drojdie de bere (10 g),
275 g făină,
60 g unt,
sare.

Mod de preparare:

Într-un castron, dizolvăm drojdia în lapte călduț și adăugăm 2 linguri de făină amestecând bine, apoi acoperim. După 5-10 minute, adăugăm restul de făină, untul topit și un praf de sare. Frământăm aluatul până nu se mai lipește de mâini și îl lăsăm la dospit cel puțin 10 minute.



Separat, pregătim ingredientele pe care le vom pune la pizza - exemplu: tăiem ciupercile (dacă nu sunt cumva gata tăiate, din conservă sau congelate), măslinele și roșiile în felii subțiri.



Din aluat se întinde o foaie pe care o așezăm într-o formă termorezistentă unsă cu unt. Înțepăm aluatul cu furculița din loc în loc. Întindem deasupra pasta de tomate (sau compoziția  rezultată din mărunțirea roșiilor proaspete), frecată cu 2-3 linguri de apă rece și o linguriță de zahăr.





Așezăm celelalte ingrediente (feliile de ciuperci, de roșii, măslinele tăiate feliuțe) și presărăm oregano și busuioc tocat (sau o lingură de busuioc uscat, dacă nu avem proaspăt). 


Presărăm cașcaval din belșug și punem la cuptorul obișnuit de la aragaz pentru 15-20 de minute, la putere medie.




Putem înlocui ciupercile cu pește (ton, de exemplu, ca în cazul de față), sau cu alte ingrediente preferate.

Pentru coacerea acestei pizza am folosit aparatul multifuncțional Cucinello.



Din cauza încălzirii ambelor plăci, de sus și de jos, pe funcția de cuptor (aparatul are trei funcții: tigaie pe placa de bază, grill pe capac, dacă e deschis complet și cuptor), pizza a ieșit puțin mai rumenită, având o ușoară  crustă deasupra, ea nefiind arsă, crustă care o face și mai savuroasă. Puteam folosi funcția cuptor cu placa de deasupra rece (Cucinello are un buton care închide alimentarea la placa de sus chiar și pe funcția cuptor), însă mie chiar îmi plac crustele. 
La cuptorul Cucinello, pizza se montează direct în tava aparatului, iar acesta se programează pentru coacere la 13 minute - pentru pizza crudă și 9 minute - pentru pizza congelată (precoaptă sau crudă). Deci... pizza va fi gata rapid. La Cucinello, se pot face multe alte preparate în afară de pizza - tarte, prăjituri, grill din orice, omlete, etc.



Blatul a ieșit pufos și ușor crocant la bază, iar mijlocul bine făcut și cremos datorită brânzei și nimic nu s-a ars.





Pizza se servește întotdeauna fierbinte, iar dacă mai rămâne pentru mai târziu, trebuie neapărat reîncălzită. La aparatul Cucinello, reîncălzirea durează 2 minute pe funcția cuptor.

Poftă bună!

La Cucinello putem face și alte preparate. 
Exemplu: omletă fără untdelemn sau altă grăsime.





Oare știați?
Pizza a devenit astăzi cel mai popular fel de mâncare pe aproape tot globul. Aluatul apetisant, crocant cu umplutură variată, pe straturi - cine îi poate rezista?

Pizza este mâncarea tradițională italiană. Momentul apariției ei nu poate fi determinat astăzi, dar locul ei de baștină este considerat a fi orașul Napoli. Pizza a apărut în cele mai sărace cartiere napolitane, unde în fiecare casă, chiar și cea mai săracă, exista o plită de piatră. La început se prepara aluatul, îl uscau pe plită și apoi îl umpleau cu ce aveau oamenii prin casă. Se cocea pizza și se servea imediat la masă, pentru că italienii nu mâncau niciodată pizza rece.
Așa a devenit mâncarea preferată a italienilor săraci cea mai populară de pe tot globul. 
Astăzi există pizzerii speciale în toate orașele lumii.

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

vineri, 12 octombrie 2018

BUCĂTĂRIA ȘI MUZICA


Studiile efectuate asupra psihologiei bucătarilor pasionați au dovedit că majoritatea (75%) au ca principală pasiune muzica de dans ritmată, însă nu foarte zgomotoasă, cum este genul ”House sau Jungle” sau unele piese din folclorul național. 

În experimentele realizate, un grup de psihologi din Miami au observat că muzica ritmată, în care predomină percuțiile (tobele) crește cu 20-30% randamentul bucătarilor amatori.
Dr. Roy McChaplin, împreună cu echipa sa de cercetători, a constatat că acest tip de ritm (care seamănă cu o tavă lovită cu polonicul) nu are nicio legătură cu ustensilele bucătarilor, ci mai degrabă cu felul lor de a percepe sunetele. Se pare că sunetele stimulează unii centri specifici ai plăcerii din creier, creând, astfel, o stare de relaxare. Potrivit cercetătorilor americani, această stare indusă de ritmul muzicii sporește sensibilitatea gustativă, sensibilitate absolut necesară în arta culinară. 

Ce înseamnă practic acest lucru? 
Înseamnă mai mult randament, mai multă aplecare spre combinații gustoase și, ceea ce este mai important, mai multă creativitate. Această concluzie a fost și testată.
Descoperirea a fost aplicată în peste 28 de laboratoare gastronomice din Miami și în cazul bucătarilor profesioniști, cărora li s-a recomandat să asculte muzica preferată în timp ce lucrează. Astfel, deși imaginea pare puțin ciudată, în ”laboratoarele creației” din Miami, 1260 de bucătari lucrează cu căști la urechi și microfon. Rezultatele nu au întârziat să apară: în perioada testărilor, au fost concepute peste 8000 de noi meniuri apetisante, extrem de apreciate de turiștii care vizitează Miami.

Să încercăm și noi, nu-i așa ?!?



Sînziana💜




Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


joi, 11 octombrie 2018

CÂTEVA REGULI PENTRU UTILIZAREA CUPTORULUI CU MICROUNDE

Cuptoarele cu microunde încă ne uimesc. Orice obiect care poate dezgheța un aliment în doar câteva minute merită respect. Problema e că această minune a secolului XX nu face chiar orice și oricum. În plus, mâncarea gătită la microunde are, de multe ori, gust de cauciuc. 
Iată câteva sfaturi pentru a-l folosi cât mai corect și mai eficient:

  • Nu introdu în cuptor obiecte de metal și nici pungi de plastic, pentru că pot lua foc.
  • Plasează alimentele mai consistente pe marginile farfuriei rotative - căldura e mai intensă acolo și astfel se vor pătrunde uniform.
  • Acoperă peștele cu o bucată de pânză subțire umezită - ajută la păstrarea frăgezimii lui. Dacă nu vrei să lase un miros puternic, stropește-l cu puțin vin și lasă-l la o temperatură mai înaltă.
  • Dezosează carnea - microundele nu pot penetra oasele, de aceea, carnea din jurul lor va rămâne nefăcută. Bucățile mari și groase de carne se vor pătrunde mai bine dacă le lași să se rotească mai încet.
  • Sărează mâncarea numai după ce ai scos preparatul din cuptor; granulele de sare atrag microundele și te vei trezi cu mâncarea arsă.
  • Nu ține legumele prea mult timp în cuptor și la o temperatură prea ridicată, pentru că astfel se distrug elementele nutritive pe care le conțin. Gătește-le în intervale de 15 secunde, verificându-le să nu se înmoaie prea mult.
  • Pentru ca mâncarea să nu se usuce, gătește-o la o temperatură mai mică.
  • Împarte preparatul în mai multe părți. Alimentele se încălzesc mai uniform în bucăți mai mici.
  • Pentru a reîncălzi o pizza, pune dedesubtul ei un șervet de hârtie, pentru a absorbi umezeala. Astfel, blatul uscat nu va deveni ca o gumă. 
Din păcate, orice ai face, unele alimente tot vor avea gust de cauciuc - și aici este vorba, în primul rând, de alimente care nu conțin prea multă grăsime care să le înmoaie. 

De exemplu, proteinele din brânza degresată se transformă la microunde într-o bucată ”de piele”. Dacă vrei să o folosești la gratinare, mai bine topești brânza în cuptorul clasic.

Un pont: S-a întărit zahărul în borcan și s-au format bulgărași? Acoperă recipientul cu o pânză curată și umedă și lasă-l la microunde 20-30 de secunde, la temperatură ridicată.


Să vă fie de folos! 👌


S î n z i a n a 💜

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT