sâmbătă, 10 noiembrie 2018

PILAF DE OREZ CU LINTE ȘI SALATĂ DE ROȘII CU AVOCADO


Ingrediente:

100 g orez basmati,
100 g linte,
15 g unt,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 ceapă tocată mărunt,
1-2 lingurițe chimen măcinat,
1 linguriță cardamon măcinat,
1 frunză de dafin,
450 ml apă,
1 cub concentrat de legume,
1 avocado curățat și tăiat cubulețe,
1 lingură zeamă de lămâie,
4 roșii decojite tăiate cubulețe,
2 linguri coriandru proaspăt 
sau 1 lingură pulbere de coriandru,
sare,
1 linguriță zahăr,
piper negru măcinat,
felii de lămâie pentru ornat.

Mod de preparare:

1. Puneți orezul și lintea într-o sită și clătiți-le sub un jet de apă rece, apoi răsturnați-le într-o oală, acoperiți-le cu apă rece și lăsați-le să stea așa 10 minute.

2. Încingeți untul și o lingură de ulei într-o cratiță și căliți ceapa la foc mic până devine sticloasă, amestecând continuu. Adăugați chimenul, cardamonul, frunza de dafin și mai lăsați vasul pe foc un minut, continuând să amestecați.



3. Scurgeți orezul și lintea, clătiți-le din nou cu un jet de apă rece și puneți-le în cratiță, peste ceapă. Adăugați apa caldă cu cubul de concentrat de legume dizolvat în prealabil și puneți totul la fiert. Când începe să clocotească, reduceți flacăra, acoperiți vasul și lăsați să fiarbă acoperit aproximativ 15 minute (sau până când atât orezul, cât și lintea s-au înmuiat suficient). Dacă scade prea mult apa și orezul rămâne fără lichid, mai completați cu puțină apă caldă.







4. Puneți fructul de avocado, tăiat cubulețe mici, într-un castron. Adăugați zeama de lămâie și coriandrul tocat (sau pudră), sare și piper după gust.



Opăriți roșiile câteva minute, le scoateți într-o sită și le decojiți.



Tăiați roșiile cubulețe și le adăugați peste avocado, apoi puneți restul ingredientelor pentru salată (1 lingură de ulei și 1 linguriță de zahăr). Amestecați și puneți salata într-un bol curat pentru servire.



5. Afânați orezul cu o furculiță și răsturnați-l pe un platou încălzit în prealabil.



Distribuiți în fafurii și ornați cu felii de lămâie, apoi adăugați deasupra câteva linguri de salată. Serviți imediat.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


luni, 29 octombrie 2018

BUDINCĂ DE CONOPIDĂ


Ingrediente:

1 bucată conopidă de aproximativ 600 g,
 500 ml lapte dulce,
125 g brânză rasă (șvaițer, mozarella, etc.),
75 g făină albă,
2 ouă,
mărar verde (opțional),
1 - 2 căței de usturoi,
1 lingură de chimen,
sare, 
piper.


Mod de preparare:

Conopida - se curăță de frunzele verzi și se spală, lăsând să curgă bine apa printre buchețele (printre spațiile libere).

Se pune la fiert în apă cu sare, la care adăugăm chimenul și puțin lapte dulce (2-3 linguri), pentru 15 minute, apoi se strecoară și se trece printr-un jet de apă rece.



Ouăle - se bat ca pentru omletă, se adaugă treptat făina, amestecând încontinuu. Se pun pe un foc foarte slab, se adaugă laptele, puțin câte puțin, bătând cu telul mereu. Când tot laptele a fost înglobat și sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc, se adaugă brânza rasă și usturoiul zdrobit (dat prin presa pentru usturoi). 



Se unge cu unt o formă pentru cuptor, se pun buchețelele de conopidă, se presară cu puțină sare, nucșoară și mărarul tocat. Peste conopidă se toarnă sosul pregătit, amestecat cu brânza rasă. Putem presăra și puțin parmezan deasupra.





Se pune vasul în cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 165 de grade.



Budinca de conopidă poate fi servită simplă sau cu salată de andive, salată verde (lăptucă) pregătită cu un sos vinegretă, sau diverse murături sau măsline verzi.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CIUPERCI COAPTE CU OREZ


Ingrediente:

150 g orez,
1 ceapă mare sau 2 mai mici,
4-5 căței de usturoi,
3 linguri de ulei,
500 g ciuperci champignons,
mărar verde,
pătrunjel verde, 
oregano,
450 ml apă,
sare,
piper,
1 cub concentrat de legume,
100 g mozarella rasă,
2 linguri de parmezan ras.

Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la înmuiat, în apă curată, 30 de minute.
Se curăță legumele și se spală, inclusiv ciupercile, se decupează codițele ciupercilor și se lasă toate la scurs. Ciupercile nu-și pierd aroma la o spălare rapidă, ci doar dacă sunt lăsate să stea în apă mai mult timp.

Tăiem mărunt codițele ciupercilor, ceapa și cățeii de usturoi, tocăm mărarul verde și pătrunjelul verde.





Într-o cratiță, călim ceapa în ulei până devine o masă sticloasă, adăugăm codițele de ciuperci tăiate cubulețe și le  lăsăm să se călească puțin împreună. 

Călire ceapă și codițe de ciuperci

Călire împreună cu orezul adăugat 

Adăugăm orezul scurs de apă, lăsând să se călească împreună cu celelalte 1 minut. Încălzim separat apa în care dizolvăm 1 cub concetrat de legume și sarea pe care o adăugăm (aproximativ 450 ml apă). Stingem cu apa caldă orezul, îl acoperim și îl lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi îl tragem deoparte,adăugăm mărarul și pătrunjelul verde, amestecăm puțin și îl lăsăm așa să stea cu capacul acoperit ca să absoarbă tot lichidul rămas.


Etapele fierberii orezului:


Orezul e gata!

Pe o tavă antiaderentă, punem pălăriile de ciuperci cu pălăria în jos. Adăugăm câte o picătură de ulei în fiecare, puțină sare, oregano și câte 1-2 felii de la cățeii de usturoi. Punem tava la cuptor pentru 10 minute. 





Într-o tavă unsă cu puțin unt, punem orezul fiert și îl nivelăm uniform, mai punem câte un cub mic de unt ici-colo, adăugăm ciupercile, presărăm brânza rasă și la sfârșit parmezanul. 




Punem tava la cuptor pentru 10-15 minute. 
Se porționează și se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT