sâmbătă, 4 ianuarie 2020

PEȘTE CU SOS RAGU


Ingrediente:

1 kg pește,
250 g zarzavat: 
morcov, pătrunjel, țelină, ceapă,
100 ml vin,
100 ml suc de roșii,
3 - 4 felii de lămâie,
20 - 30 buc. măsline (fără sîmburi),
3 căței de usturoi,
1 foaie de dafin,
1 vârf de cuțit piper,
100 ml untdelemn,
1 linguriță cimbru uscat,
făină, 
sare după gust.

Mod de preparare:

Peștele, tăiat în bucăți, se prăjește pe jumătate, după ce a fost dat prin făină (ca în rețeta ”Plachie de pește”).









În uleiul rămas, se călește zarzavatul ras prin răzătoarea cu găuri mari și ceapa, numai 2 minute, amestecând mereu. Se stinge cu apă fierbinte, cât să cuprindă bine zarzavatul (circa 500 ml). 





Se fierbe până se înmoaie bine, adăugând apă dacă este nevoie, apoi se trece prin sită sau alt aparat de presat, sau se folosește un mixer vertical pentru a face o pastă fină.



La sosul strecurat se adaugă vinul, sucul de roșii, foaia de dafin, feliile de lămâie (fără coaja albă care este amară), piperul, cimbrul, usturoiul trecut prin presă și, la sfârșit, bucățile de pește. Ultimele se pun măslinele, distribuite printre bucățile de pește.







Cratița se pune la cuptor pentru circa 20 de minute ca să fiarbă toate și să se ridice untdelemnul deasupra. 



Sosul se va îngroșa de la făina prin care au fost trecute bucățile de pește înainte de prăjire.

Când este gata, se potrivește gustul de sare și se mai adaugă zeamă de lămâie dacă este necesar.



Se servește rece, ca fel întâi.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

joi, 2 ianuarie 2020

SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI ȘI CARTOFI


Ingrediente:

350 g broccoli,
400 g cartofi,
100 g ceapă,
1.5 litri apă,
60 g pâine veche de o zi,
2 linguri semințe de pin (opțional),
2 linguri ulei de măsline extravirgin,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Se curăță și se spală legumele; se lasă la scurs.




Se taie broccoli și cartofii în bucăți mici și ceapa julienne.
Se pun la fiert toate într-o oală cu apă și o linguriță de sare. 



Când sunt fierte, se lasă puțin să se răcească și se fac piure cu un blender sau ustensila manuală pentru piure. Se mai adaugă câte puțină apă caldă până la consistența dorită. Se asezonează cu sare și piper.


Pâinea veche de o zi se taie cuburi, care se prăjesc în ulei, într-o tigaie neaderentă. 


Se pun crutoanele peste crema de broccoli. În aceeași tigaie neaderentă, se prăjesc separat semințele de pin și se adaugă deasupra supei-creme. 



Se servește imediat.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

duminică, 29 decembrie 2019

OSTROPEL DE MORCOVI ȘI CIUPERCI PLEUROTUS


Ingrediente:

500 g morcovi,
500 g ciuperci pleurotus,
4 - 5 căței de usturoi,
1 ceapă,
200 ml smântână (pentru gătit),
verdeață (leuștean, pătrunjel, mărar, la alegere),
1 praf de chilli sau boia,
3 linguri de ulei vegetal,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:



Se spală și se curăță zarzavatul. Ceapa se toacă mărunt iar morcovii se taie în felii subțiri. Se călesc în uleiul vegetal; se adaugă 1 linguriță de sare și apă caldă cât să-i acopere de 2 degete (circa 300 ml apă caldă), apoi se lasă să fiarbă 25 - 30 de minute.





Se adaugă ciupercile tăiate în fâșii mari și usturoiul dat prin presă sau zdrobit într-un mojar. Se poate adăuga acum și verdeața - leuștean, mărar. Se lasă să fiarbă în continuare circa 10 - 15 minute, până când ciupercile sunt moi. 







La sfârșit, se amestecă bine smântâna cu 2 linguri de apă rece și se adaugă peste compoziție. Se presară pătrunjelul verde tocat și se potrivește gustul de sare și piper. Se poate presăra și puțină boia sau chilli.



Se poate folosi și smântână vegetală, pentru gătit. În acest caz, se lasă să dea un clocot împreună cu mâncarea. 



Se lasă mâncarea să se odihnească sub capac pentru circa 5 minute. Se servește simplă, cu felii de pâine prăjită. Alături, se poate servi o salată la alegere. Este foarte bun cu mămăligă.






Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT