Ingrediente:
800 g cartofi,
2 cepe,
2 linguri de ulei din semințe,
2 ouă,
250 g smântână,
100 g cașcaval ras,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă. Dacă vrem să fiarbă mai repede, îi putem pune curățați și gata feliați.
Ceapa se toacă mărunt sau julien se pune la călit în uleiul încins. Amestecăm, având grijă să nu se ardă prea tare.
Cartofii se taie potrivit de subțiri (dacă nu i-am tăiat înainte de fierbere) și se amestecă ușor cu ceapa călită. Se condimentează cu sare și piper, după gust.
Se pune compoziția într-o formă termorezistentă unsă cu puțin ulei și se netezește deasupra.
Se amestecă smântâna cu ouăle bătute, se condimentează cu sare și piper după gust (nu prea mult dacă am condimentat și cartofii) și se toarnă peste cartofi.
Se rade cașcavalul deasupra. Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit pentru circa 35 - 40 de minute la foc mediu, iar spre sfârșit la foc mai iute.
Când a prins o crustă arămie, se scoate vasul din cuptor și se lasă să se răcească puțin.
Se servesc calzi, alături de murături asortate sau o salată de sezon.Cine dorește, mai poate adăuga smântâna deasupra, la servire.