vineri, 16 august 2024

CARTOFI GRATINAȚI CU CEAPĂ

Ingrediente:

800 g cartofi,

2 cepe,

2 linguri de ulei din semințe,

2 ouă,

250 g smântână,

100 g cașcaval ras,

sare, piper. 

Mod de preparare: 

Se fierb cartofii în apă cu sare, se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă. Dacă vrem să fiarbă mai repede, îi putem pune curățați și gata feliați.

Ceapa se toacă mărunt sau julien se pune la călit în uleiul încins. Amestecăm, având grijă să nu se ardă prea tare.

Cartofii se taie potrivit de subțiri (dacă nu i-am tăiat înainte de fierbere) și se amestecă ușor cu ceapa călită. Se condimentează cu sare și piper, după gust.

Se pune compoziția într-o formă termorezistentă unsă cu puțin ulei și se netezește deasupra.

Se amestecă smântâna cu ouăle bătute, se condimentează cu sare și piper după gust (nu prea mult dacă am condimentat și cartofii) și se toarnă peste cartofi. 

Se rade cașcavalul deasupra. Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit pentru circa 35 - 40 de minute la foc mediu, iar spre sfârșit la foc mai iute. 

Când a prins o crustă arămie, se scoate vasul din cuptor și se lasă să se răcească puțin.

Se servesc calzi, alături de murături asortate sau o salată de sezon. 

Cine dorește, mai poate adăuga smântâna deasupra, la servire.



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT

duminică, 28 aprilie 2024

Pâine de casă cu lapte și cartofi


 Ingrediente:

250 g cartofi,

100 ml lapte,

100 ml apă,

1 linguriță sare,

1 linguriță zahăr,

6 g drojdie uscată,

500 g făină,

50 ml untdelemn.

Mod de preparare:

Se amestecă apa călduță, laptele călduț, sarea, zahărul și drojdia uscată până se dizolvă toate, complet. Se adaugă piureul de cartofi preparat separat. Se omogenizează bine până nu mai sunt cocoloașe, se adaugă făina și se frământă circa 5 - 7 minute. Se face o bilă din aluat, se unge deasupra cu ulei vegetal și se lasă la dospit acoperit, într-un loc călduț, pentru circa 40 minute - o oră. 

După ce a trecut timpul necesar, se transferă aluatul într-o tigaie sau caserolă, de preferat de fontă, se presară cu făină și se fac tăieturi la suprafață, apoi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 210 grade, cu capacul pus, pentru 30 de minute. 


Se scoate capacul și se mai lasă 10 minute în plus. Se poate întoarce și lăsa și cu partea de jos încă 5 minute dacă dorim să se formeze o coajă.






Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT