duminică, 28 aprilie 2024

Pâine de casă cu lapte și cartofi


 Ingrediente:

250 g cartofi,

100 ml lapte,

100 ml apă,

1 linguriță sare,

1 linguriță zahăr,

6 g drojdie uscată,

500 g făină,

50 ml untdelemn.

Mod de preparare:

Se amestecă apa călduță, laptele călduț, sarea, zahărul și drojdia uscată până se dizolvă toate, complet. Se adaugă piureul de cartofi preparat separat. Se omogenizează bine până nu mai sunt cocoloașe, se adaugă făina și se frământă circa 5 - 7 minute. Se face o bilă din aluat, se unge deasupra cu ulei vegetal și se lasă la dospit acoperit, într-un loc călduț, pentru circa 40 minute - o oră. 

După ce a trecut timpul necesar, se transferă aluatul într-o tigaie sau caserolă, de preferat de fontă, se presară cu făină și se fac tăieturi la suprafață, apoi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 210 grade, cu capacul pus, pentru 30 de minute. 


Se scoate capacul și se mai lasă 10 minute în plus. Se poate întoarce și lăsa și cu partea de jos încă 5 minute dacă dorim să se formeze o coajă.






Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT 

 

miercuri, 24 aprilie 2024

Rețetă de verdeață fiartă în stil grecesc (Horta Vrasta)

În Grecia, horta, sau verdeața fiartă, este un aliment de bază. Oamenii le fac în loturi de pungi și le țin la frigider pentru a le avea la îndemână. Verdețurile sunt de obicei consumate ca mese calde sau servite reci, ca o gustare ușoară.

Ingrediente pentru rețeta de verdeață fiartă în stil grecesc 
(Horta Vrasta):

3 kilograme de verdeață amestecată, cum ar fi andivele, cicoarea, păpădia și spanacul, 
2 cani de apa, pentru fiert,
1 lingura oțet alb (opțional),
Ulei de măsline, pentru condimentare,
Suc de lămâie, pentru condimentare,
Sare, pentru asezonare. 

 Instrucțiuni pentru a face verdețuri fierte grecești:


Curățați verdețurile tăind toate părțile dure ale tulpinilor. Spălați-le sub apă rece pentru a îndepărta orice murdărie sau nisip. Le agitați într-o sită ca să se zvinte și le puneți într-un vas mare. 

Se toarnă 2 căni de apă rece peste verdețuri și se presară oțet deasupra dacă verdeața este deosebit de amară. Dacă verdeața este blândă, la fel ca și spanacul, nu trebuie să folosiți oțet.

Puneți capacul pe oală și puneți focul la mediu spre mare. Aduceți apa la fiert și opriți focul. Lăsați oala pe același arzător timp de zece minute înainte de a o lua de pe foc. Transferați verdeața într-un castron de servire și stropiți peste ea cu ulei de măsline, suc de lămâie și sare (după gust). Pentru o porție obișnuită, veți avea nevoie de aproximativ 1/4 de cană de ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie și aproximativ 1/2 linguriță de sare. Cu toate acestea, nu este nevoie să-l măsurați – doar condimentați verdeața, după cum doriți. Aceasta horta poate fi servita caldă sau rece.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT