marți, 9 aprilie 2024

CARACATIȚĂ (TENTACULE) CU USTUROI ȘI GARNITURĂ


Ingrediente:

500 - 800 grame caracatiță întreagă,
7 ml oțet de vin roșu,
zeamă de la 2 lămâi,
3 căpăţâni de usturoi,
3 frunze de dafin,
cimbru,
sare,
piper,
50 ml ulei pentru prăjit,
1 cub de unt (20 g),
coajă de lămâie (opțional),
1000 ml apă.

Mod de preparare:

Curățarea și fierberea caracatiței

Caracatița necesită să fie bine curățată și spălată. Într-o oală se pune oțetul, coaja de lămâie, cimbrul și frunzele de dafin. Peste ingrediente se adugă caracatița (întreagă sau tăiată în bucăți ma mari), se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 1 oră. Se asezonează cu sare și piper, se mai pune apă dacă e necesar și se lasă în continuare la fiert încă o oră la foc mic până când caracatița este numai bună de mâncat. În total se fierbe 2 ore la foc mic, după care se strecoară de apă. Unele persoane adaugă și un dop de plută în oală, care va face caracatița mult mai fragedă.

Rumenirea în tigaie

Se alege o tigaie încăpătoare care se va unge cu 2 linguri de ulei și se va pune la încins. Se adaugă cubul de unt și bucățile de caracatiță. Aceasta va avea deja un gust foarte aromat, însă, acum se va pune peste ingredientul vedetă și anume usturoiul zdrobit. Se poate adăuga sucul de lămâie și puțină apă ca să se formeze un sos. Sucul de lămâie se poate turna acum sau la servire.

Garnitura

Acest preparat se poate servi și fără garnitură, simplu sau cu diferite sosuri, fiind foarte gustos. Se servește cald cu multă zeamă de lămâie pentru aceia ce sunt încântați de această combinație sau cu sos de usturoi sau roșii cu chilli. Dacă se dorește, se pot adăuga paste, cum ar fi spaghetele, dar caracatița ar trebui tăiată în bucăți mai mici.
Ca garnitură se pretează și orezul.

La servire se mai pot adăuga măsline verzi sau negre.


Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT

duminică, 4 februarie 2024

ȘALĂU CU SOS DE MAIONEZĂ


Ingrediente:

Un șalău de circa 1 kg,
300 - 400 g maioneză.

Mod de preparare:

Șalăul se prepară cel mai adesea cu maioneză. Carnea lui, foarte fragedă, este fadă și maioneza îi dă un gust picant.

Peștele se fierbe întreg, circa 20 - 30 de minute, la foc mic, lăsându-l în supă până când se răcorește; va deveni mai rigid și se va lucra mai ușor. Șalăul se așează pe platou cu șira spinării în sus. Se desprinde capul cu grijă, să nu se deformeze, și se lasă la o parte. Se desface carnea, cu atenție, de-a lungul spatelui, ca să nu se zdrobească, scoțându-se coloana vertebrală, apoi se împreună jumătățile de pește și se așează capul la locul lui, reconstituind, astfel, peștele care se va orna cu maioneză.

Maioneza pentru ornat nu trebuie să fie moale, ci să-și mențină bine forma. Cu ajutorul unui cornet, se trasează dâre drepte, una lângă alta, începând de la cap, pe toată lungimea peștelui; se pot face mici proeminențe care să imite solzii. Se acoperă, în acest mod, toată suprafața peștelui.  Capul se va acoperi cu maioneză, netezită cu cuțitul. Pentru a imita coada și aripioarele, se vor trasa linii drepte, distanțate între ele, din maioneză, pe platou, lângă pește. În jurul ochilor se va face câte un cerc mic din maioneză, cu o bulină mică din gogoșar roșu la mijloc. Acest ornament se face pentru zile festive.

O altă variantă e ca, peștele așezat pe platou, căruia i s-au scos coloana vertebrală și aripioarele (alte oase nu mai are), se taie în bucățele. Maioneza picantă (cu gust mai pronunțat de zeamă de lămâie și muștar, potrivită de sare), se amestecă cu 200 ml smântână groasă sau se diluează cu 2 - 3 linguri de vin, se aromează cu o linguriță cu vârf de frunze de tarhon, mărar sau pătrunjel tăiat fin și o linguriță cu ceapă rasă (sau după gust), deșertându-se peste peștele întreg sau tăiat bucățele. Deasupra se ornează cu măsline tăiate felii și cu raze din gogoșari roșii, sau după preferințe. 

În rețeta de față, am prepara două fileuri mari de șalău astfel:


1. Am pus fileurile la macerat într-un sos format din untdelemn (ulei din semințe), zeama de la o lămâie, sare, piper, tarhon, condimente pentru pește și două foi de dafin. Le-am lăsat la frigider de seara până dimineața.

2. Am tamponat fileurile cu un șervet de hârtie pentru a le zvânta și le-am trecut prin făină.


3. Am înfierbântat vasul cu puțin untdelemn pentru a le rumeni pe o parte și alta (timp de 3 minute pe fiecare parte). 


4. Alături am încălzit 200 ml apă în care am pus un cub de concentrat de legume pe care am turnat-o peste fileurile de șalău. Le-am lăsat să se soteze sub capac circa 15 minute, până când sosul format a scăzut complet. Fileurile nu trebuie întoarse de pe o parte pe alta decât o singură dată la început, în timpul rumenirii, pentru a nu se sfărâma.



Când a fost gata, am tras vasul deoparte pentru a se răci.

5. Am făcut o maioneză dintr-un gălbenuș fiert și unul crud la care am adăugat o linguriță de muștar. La maioneză am folosit circa 200 ml ulei de semințe. Pentru a forma sosul de maioneză, am adăugat la final 2 linguri de smântână tare și câteva fire de tarhon tocate. 




6. Am tăiat fileurile de șalău în bucăți potrivite și le-am așezat, una lângă alta, pe un platou.



7. Am turnat sosul de maioneză peste bucățile de șalău de la un cap la altul al platoului, acoperindu-le, apoi am ornat cu măsline verzi și negre.


8. Am pus platoul la frigider pentru circa 20 de minute înainte de servirea preparatului. Se poate presăra ceapă tăiată deasupra în momentul servirii.



Se servește ca fel întâi. 


Poftă bună!