luni, 1 mai 2023

CALCAN LA CUPTOR

Ingrediente:

1 calcan de aproximativ 1 kg,

1 ceapă mare,

1 lămâie mare,

1 căpățână de usturoi,

circa 50 g unt,

sare, 

condimente pentru pește.

Mod de preparare:

Într-o tavă pentru cuptor suficient de încăpătoare, se așează o hârtie de copt după, ce am umectat-o în partea de jos cu apă ca să se fixeze puțin.

Peste hârtie așezăm lamele de unt, felii de ceapă, usturoi și felii de lămâie. Peste toate așezăm peștele pe partea cu piele.

Pe partea de sus procedăm la fel: presărăm sare, condimente pentru pește, punem felii de ceapă, usturoi și lămâie.


Împachetăm totul în hârtia pentru copt și introducem tava în cuptor, unde o lăsăm pentru 30 de minute la 180 grd.C.

După ce scoatem tava, decupăm hârtia și stropim peștele cu puțin ulei aromat cu usturoi (sau simplu) și introducem tava la cuptor pentru alte 10 minute.

Decupăm felii din pește și le punem pe farfuria de servit alături de garnitura dorită, feliile de ceapă și de lămâi și eventual niște măsline care să completeze gustul. Presărăm totul cu pătrunjel verde proaspăt.

Garnitura poate fi făcută din orez, griș, cușcuș, cartofi, un simplu sos sau piure de spanac.

Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT


miercuri, 26 aprilie 2023

CIORBĂ DE SFECLĂ


 Ingrediente:

400 - 500 g sfeclă roșie,

1 morcov,

1 pătrunjel rădăcină,

1/2 țelină rădăcină (depinde de mărime),

circa 200 g ceapă,

1 cartof de mărime mijlocie,

2 - 3 linguri untdelemn (ulei de semințe),

leuștean (verde sau uscat),

pătrunjel (verde sau uscat),

mărar (verde sau uscat),

sare după gust,

1 1/2 litri apă.

Mod de preparare:

Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiate mărunt, se călesc în untdelemn 2 minute, adăugându-se apoi apa fierbinte. Se fierb timp de 30 de minute.

Sfecla curățată și rasă prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiată sub formă de bastonașe și cartoful tăiat în cubulețe se adaugă și se fierb în continuare până ce se înmoaie toate.

La sfârșit, ciorba se acrește cu borș, zeamă sau sare de lămâie, sau oțet, completând lichidul dacă ciorba e prea deasă. 

Se potrivește gustul cu sare, lăsând să mai fiarbă câteva clocote și se adaugă frunzele pentru aromă.

Această ciorbă nu se drege. Se poate servi și rece.

Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT