Ingrediente:
1 calcan de aproximativ 1 kg,
1 ceapă mare,
1 lămâie mare,
1 căpățână de usturoi,
circa 50 g unt,
sare,
condimente pentru pește.
Mod de preparare:
Într-o tavă pentru cuptor suficient de încăpătoare, se așează o hârtie de copt după, ce am umectat-o în partea de jos cu apă ca să se fixeze puțin.
Peste hârtie așezăm lamele de unt, felii de ceapă, usturoi și felii de lămâie. Peste toate așezăm peștele pe partea cu piele.
Pe partea de sus procedăm la fel: presărăm sare, condimente pentru pește, punem felii de ceapă, usturoi și lămâie.
Împachetăm totul în hârtia pentru copt și introducem tava în cuptor, unde o lăsăm pentru 30 de minute la 180 grd.C.
După ce scoatem tava, decupăm hârtia și stropim peștele cu puțin ulei aromat cu usturoi (sau simplu) și introducem tava la cuptor pentru alte 10 minute.
Decupăm felii din pește și le punem pe farfuria de servit alături de garnitura dorită, feliile de ceapă și de lămâi și eventual niște măsline care să completeze gustul. Presărăm totul cu pătrunjel verde proaspăt.
Garnitura poate fi făcută din orez, griș, cușcuș, cartofi, un simplu sos sau piure de spanac.
Poftă bună!