4 cartofi de mărime medie,
2 cepe medii,
4 căței de usturoi,
30 g unt,
untdelemn,
sare,
piper,
pătrunjel verde,
opțional: cașcaval ras.
Mod de preparare:
Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în felii mai groase sau cuburi. Se pun la fiert într-o cratiță, la foc mediu, cu apă atât cât să-i depășească cu un deget.
Se încearcă din când în când cartofii cu o furculiță pentru a vedea dacă sunt gata (suficient de moi). Când sunt fierți, se strecoară și se lasă la scurs.
Între timp, se curăță ceapa și usturoiul de frunzele exterioare, se trec printr-un jet de apă rece, apoi se toacă mărunt.
Se pregătește la fel și pătrunjelul verde (frunze).
În cratița din care s-au scos cartofii (sau într-o altă tigaie) se toarnă untdelemn atât cât să acopere toată baza și se pun la călit ceapa și usturoiul tocat. Cu o lingură de lemn amestecăm din când în când ca să nu se prindă de fundul cratiței. După ce au început să se îngălbenească, se pune untul și o linguriță de sare și se lasă să se soteze puțin.
În continuare se poate proceda astfel:
Varianta 1: peste ceapă, se adaugă cartofii fierți, se amestecă ușor și se lasă să se rumenească împreună până când capătă o crustă mai închisă și crocantă. Se presară cu pătrunjel verde și piper și se distribuie în farfurii pentru a se servi imediat. Dacă se presară și cașcaval ras la sfârșit, se lasă totul sub capac circa 5 minute până acesta se topește, apoi se distribuie preparatul în farfurii.
Varianta 2: într-o tavă pentru cuptor unsă cu puțin ulei, se răstoarnă cartofii și peste ei se distribuie ceapa și usturoiul călite. Se amestecă cu o lingură, se presară cu piper măcinat și pătrunjel verde. Dacă se dorește, se poate presăra deasupra și cașcaval ras.
Se introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute (până se formează o crustă la suprafață). Când sunt gata, se scoate imediat tava din cuptor.
Se distribuie preparatul în farfurii și se servește alături de o salată, aleasă după dorința fiecăruia, sau murături.