miercuri, 15 ianuarie 2020

PÂINE CU SECARĂ ȘI CHIMEN NEGRU


Ingrediente:

450 g făină de secară,
450 g făină albă obișnuită,
1 cub de drojdie proaspătă,
250 ml lapte călduț,
250 ml untdelemn,
250 ml apă minerală,
1 lingură de sare,
2 linguri de zahăr,
1 lingură chimen negru,
1 ou.

Mod de preparare:

Toate ingredientele se vor ține în bucătărie, la temperatura camerei, cu 2 ore înainte de preparare.

Se prepară maiaua astfel:
se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază, se adaugă 2 linguri de lapte și 2 linguri de făină, se omogenizează bine, se acoperă și se lasă la un loc cald pentru 30 de minute.
Dacă după 30 de minute maiaua nu a crescut deloc și nu a făcut nici bule, se aruncă, pentru că, în acest caz, drojdia nu a fost bună. Se poate înclocui cu drojdie uscată (circa 7 grame) și se procedează la fel.

Se cerne făina în vasul în care se va frământa pâinea. Sarea se dizolvă în laptele călduț. Peste făina cernută, se adaugă maiaua, apoi treptat laptele, uleiul și apa minerală. Se amestecă cu o lingură de lemn până se încorporează tot lichidul în făină, apoi se trece la frământarea cu mâna până când aluatul devine elastic și se dezlipește de mână și de vas. Se unge cu puțin ulei, se acoperă vasul cu totul și se pune la un loc cald pentru circa o oră.

După o oră se verifică și, dacă a crescut suficient, se poate începe modelarea aluatului. 



Se iau bucăți din aluat și se modelează cu palmele sub forma de bile. Bilele se pun una lângă alta în tava de copt. 
Când s-a terminat tot, se ung deasupra cu ajutorul unei pensule înmuiate în oul bătut și se presară chimenul negru. Chimenul negru poate fi înlocuit și cu alte semințe, după dorință. Se acoperă tava de copt și se lasă la crescut pentru 20 - 25 de minute.



Între timp, se pune în cuptor un vas cu apă și se preîncălzește timp de 20 de minute la 185 de grade. 
Se scoate vasul cu apă din cuptor și se pune tava cu pâinici. Se lasă să coacă la 185 grade pentru 40 de minute (pe treapta de sus).



Se scoate tava și se acoperă cu un șervet gros. Se lasă să se răcească la temperatura camerei până a doua zi.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 4 ianuarie 2020

PEȘTE CU SOS RAGU


Ingrediente:

1 kg pește,
250 g zarzavat: 
morcov, pătrunjel, țelină, ceapă,
100 ml vin,
100 ml suc de roșii,
3 - 4 felii de lămâie,
20 - 30 buc. măsline (fără sîmburi),
3 căței de usturoi,
1 foaie de dafin,
1 vârf de cuțit piper,
100 ml untdelemn,
1 linguriță cimbru uscat,
făină, 
sare după gust.

Mod de preparare:

Peștele, tăiat în bucăți, se prăjește pe jumătate, după ce a fost dat prin făină (ca în rețeta ”Plachie de pește”).









În uleiul rămas, se călește zarzavatul ras prin răzătoarea cu găuri mari și ceapa, numai 2 minute, amestecând mereu. Se stinge cu apă fierbinte, cât să cuprindă bine zarzavatul (circa 500 ml). 





Se fierbe până se înmoaie bine, adăugând apă dacă este nevoie, apoi se trece prin sită sau alt aparat de presat, sau se folosește un mixer vertical pentru a face o pastă fină.



La sosul strecurat se adaugă vinul, sucul de roșii, foaia de dafin, feliile de lămâie (fără coaja albă care este amară), piperul, cimbrul, usturoiul trecut prin presă și, la sfârșit, bucățile de pește. Ultimele se pun măslinele, distribuite printre bucățile de pește.







Cratița se pune la cuptor pentru circa 20 de minute ca să fiarbă toate și să se ridice untdelemnul deasupra. 



Sosul se va îngroșa de la făina prin care au fost trecute bucățile de pește înainte de prăjire.

Când este gata, se potrivește gustul de sare și se mai adaugă zeamă de lămâie dacă este necesar.



Se servește rece, ca fel întâi.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT