duminică, 29 decembrie 2019

OSTROPEL DE MORCOVI ȘI CIUPERCI PLEUROTUS


Ingrediente:

500 g morcovi,
500 g ciuperci pleurotus,
4 - 5 căței de usturoi,
1 ceapă,
200 ml smântână (pentru gătit),
verdeață (leuștean, pătrunjel, mărar, la alegere),
1 praf de chilli sau boia,
3 linguri de ulei vegetal,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:



Se spală și se curăță zarzavatul. Ceapa se toacă mărunt iar morcovii se taie în felii subțiri. Se călesc în uleiul vegetal; se adaugă 1 linguriță de sare și apă caldă cât să-i acopere de 2 degete (circa 300 ml apă caldă), apoi se lasă să fiarbă 25 - 30 de minute.





Se adaugă ciupercile tăiate în fâșii mari și usturoiul dat prin presă sau zdrobit într-un mojar. Se poate adăuga acum și verdeața - leuștean, mărar. Se lasă să fiarbă în continuare circa 10 - 15 minute, până când ciupercile sunt moi. 







La sfârșit, se amestecă bine smântâna cu 2 linguri de apă rece și se adaugă peste compoziție. Se presară pătrunjelul verde tocat și se potrivește gustul de sare și piper. Se poate presăra și puțină boia sau chilli.



Se poate folosi și smântână vegetală, pentru gătit. În acest caz, se lasă să dea un clocot împreună cu mâncarea. 



Se lasă mâncarea să se odihnească sub capac pentru circa 5 minute. Se servește simplă, cu felii de pâine prăjită. Alături, se poate servi o salată la alegere. Este foarte bun cu mămăligă.






Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

miercuri, 25 decembrie 2019

CLĂTITE MICI DIN CARTOFI ȘI DOVLECEI


Ingrediente:

1 ceapă galbenă tăiată în sferturi,
2 ouă,
1 cartof roșu (250 g), decojit și tăiat bucăți,
2 dovlecei (zucchini) mici tăiați bucățele,
(sau 1 dovlecel mare),
sare și piper proaspăt măcinat,
4 linguri de făină obișnuită,
ulei vegetal pentru prăjit.

Mod de preparare:


Într-un robot de bucătărie în care s-a montat lama de metal, se mixează ceapa și ouăle până când se obține un piure fin și pufos. Se adaugă cartofii și dovleceii și se toacă fin ingredientele prin apăsarea butonului ”Pulse”, astfel încât amestecul să mai păstreze din textura ingredientelor. Se adaugă 1/2 linguriță de sare, piper proaspăt măcinat și făina și se mixează în continuare ca să se combine toate ingredientele, dar nu prea mult. Se pune amestecul astfel 
obținut într-un bol.



Se preîncălzește cuptorul la 150⁰ C. Se pune un strat dublu de hârtie de copt într-o tavă. 

Într-o tigaie mare, neaderentă, se toarnă ulei cam de 12 mm în adâncime, care se pune la foc mediu spre mare. Se pun câteva boabe din compoziție ca să se verifice dacă uleiul s-a încins suficient. Dacă uleiul este suficient de fierbinte, se pune cu lingura compoziția în tigaie și se rotunjește pe margini ca să i se dea o formă regulată, dacă e necesar. Într-o tigaie normală trebuie să ne încapă 4 astfel de clătite. Se lasă clătita să se rumenească până când devine auriu-maronie pe o parte, adică circa 3 - 4 minute. Se întoarce și se prăjește pe partea cealaltă până când capătă aceeași culoare (tot 3 - 4 minute).


Se transferă clătitele în tava de copt tapetată cu hârtie absorbantă (ca să fie absorbit surplusul de grăsime) și se introduce la cuptor câteva minute. Se aranjează pe platoul cald, care a stat între timp la cuptor, și se duc imediat la masă.

Se obțin 12 - 14 clătite, adică 4 - 6 porții.

Se pot servi drept garnitură la masa de prânz, alături de o frittata. De asemenea, se pot servi simple, cu diverse sosuri adăugate, cum ar fi cel de mere sau salsa de tomate sau în alte combinații, la alegere. Merg foarte bine și simple.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT