vineri, 8 noiembrie 2019

DROB DE VINETE ȘI DOVLECEI


Ingrediente:

650 g vinete (cântărite când sunt gata tocate),
2 dovlecei mijlocii,
2 cepe,
4 căței de usturoi,
2 ardei grași roșii,
60 ml untdelemn,
5 ouă,
4 linguri de făină albă (cernută),
1 lingură mărar uscat,
câteva fire de pătrunjel verde,
1 linguriță pudră de coriandru (opțional),
fulgi de ardei iute (opțional),
sare și piper după gust.


Mod de preparare:

Vinetele se coc, se curăță de coajă și se lasă la scurs pe o planșetă așezată în poziție oblică, apoi se toacă.
Pentru această rețetă, vinetele se pot și tăia cuburi și fierbe, apoi se strecoară și se lasă să se răcească.
Dovleceii se curăță de coajă, se îndepărtează cotorul, se taie pe lungime și se îndepărtează miezul cu sâmburi, apoi se taie cuburi, se presară cu sare și se lasă să stea într-un vas cu strecurător pentru circa 30 de minute pentru a-și lăsa apa.
Cuburile se presează în mâini și se pun la fiert, în apă fierbinte (pe punctul de a da în clocot), pentru aproximativ 15 minute. Se strecoară și se pasează cu un zdrobitor manual (cel folosit la piureul de cartofi). Se pun dovleceii pasați într-un bol separat.


Se spală și se curăță restul de zarzavat. Ceapa se taie mărunt, la fel și usturoiul, iar ardeii se taie cuburi (după ce li s-au scos cotoarele și li s-au îndepărtat sâmburii). 

Într-o tigaie mai adâncă, se pune ceapa la călit împreună cu o linguriță de sare. Se amestecă tot timpul ca să nu prindă de fundul tigăii și să se ardă. După 5 minute, se adaugă ardeii și usturoiul tăiat felii subțiri, apoi se lasă la călit împreună pentru încă 10 minute. Se scoate compoziția într-un vas ca să se răcească puțin.

La final, se amestecă vinetele tocate, dovleceii zdrobiți și compoziția cu ceapă și ardei. 

Se bat bine cu un tel 4 ouă crude plus albușul celui de-al cincilea (al cărui gălbenuș se păstrează separat, pentru mai târziu).

Se adaugă făina peste ouăle bătute și se omogenizează bine, după care se adaugă și compoziția cu vinete și dovlecei. Se amestecă bine totul și se condimentează după dorință.

Se tapetează un vas de cuptor cu ulei și făină sau hârtie de copt. Se toarnă compoziția în tavă. Gălbenușul rămas se freacă bine cu o lingură de apă și, cu o pensulă, se distribuie pe suprafața drobului, cât mai uniform.


Se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (poate fi necesar mai mult, în funcție de tavă și de cuptor). Când e gata, se scoate tava și se lasă să se răcească.


Rece, se taie în felii și se servește.  Putem asocia ridichi sau diverse salate pentru completarea gustului.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

PLACHIE DE CRAP


Ingrediente:

1 kg crap,
400 g ceapă,
4 - 5 căței de usturoi,
100 ml untdelemn,
250 ml suc de roșii,
1 ramură de cimbru
sau 1 lingură de cimbru uscat,
1 vârf de linguriță piper măcinat,
sare după gust,
100 ml vin,
zeama de la 1/2 de lămâie.


Mod de preparare:

Crapul se pregătește după metoda cunoscută și, la sfârșit, se taie de-a lungul șirei spinării, apoi în bucăți de 3 - 4 cm lățime.


Într-o cratiță, ceapa, tăiată în felii subțiri, se călește timp de aproximativ 10 minute, împreună cu o linguriță de sare și un vârf de linguriță de piper (sau mai mult) în tot untdelemnul, la foc mic, până când devine sticloasă, fără să se îngălbenească. 


Se adaugă sucul de roșii, vinul, cimbrul și usturoiul tăiat mărunt. 


Se toarnă compoziția într-o tavă pentru cuptor și se pun bucățile de pește deasupra. 


Se dă la cuptor pentru 20 de minute, la foc mijlociu, adăugând câte puțină apă dacă lichidul scade prea mult, ca să nu se ardă ceapa. Apoi se scoate tava, se întoarce peștele pe cealaltă parte și se pune din nou la cuptor pentru încă 15 - 20 de minute. 



Când este gata, ceapa trebuie să fie ca un sos gros, fără prea multă zeamă. 

Se potrivește gustul de sare și zeamă de lămâie. Se lasă să se odihnească 5 - 10 minute, apoi se transferă într-un vas curat. 


Se servește după ce s-a răcit complet.

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT