luni, 28 ianuarie 2019

FILE DE SOMON CU GARNITURĂ DE CUȘCUȘ


Ingrediente:

2 bucăți file de somon (250 g),
zeamă de lămâie,
sare,
piper,
sos de soia,
25 g unt,
1 lingură ulei de măsline,;

Pentru garnitura de cușcuș:
100 g cușcuș,
2 căței de usturoi,
1 lingură ulei de măsline,
tarhon,
1 cub concentrat de legume,
aproximativ 600 ml apă.


Mod de preparare:

Fileul de somon se pune într-un sos format din: zeamă de lămâie, sare, piper și sos de soia și se lasă la frigider pentru 30 de minute.



Se curăță usturoiul, se toacă și se pune la rumenit într-o lingură de ulei de măsline. Se adaugă cușcușul și se lasă la rumenit un minut, apoi se stinge cu apă caldă în care am dizolvat un cub concetrat de legume și am adăugat un praf de sare. Se adaugă și tarhonul și se lasă să fiarbă totul circa 15 minute, sub capac. Se trage deoparte și se lasă să se odihnească.







Într-o tigaie, se înfierbântă o lingură de ulei de măsline, se adaugă untul și, când s-a topit, se pun fileurile de somon să se rumenească pe o parte și pe alta.



Se distribuie somonul pe farfurii și se adaugă garnitura de cușcuș. La servire putem adăuga felii de lămâie și măsline verzi fără sâmburi.



Putem adăuga la cușcuș și legume sotate sau putem să înlocuim cușcușul cu orez simplu sau combinat cu legume.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


miercuri, 23 ianuarie 2019

CLĂTITE CU APĂ MINERALĂ ȘI UMPLUTURĂ DE MERE


Ingrediente:
(pentru circa 10 clătite)

100 g făină albă superioară,
2 ouă,
1 lingură ulei de floarea soarelui,
1 lingură rom alb,
250 ml apă minerală,
1 praf de sare.

Pentru umplutură:

7-8 mere potrivite,
3 linguri de zahăr,
1 plic zahăr vanilat,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 lingură de stafide.

Mod de preparare:

Pentru foile de clătite procedăm astfel:

Se bat ouăle bine cu un praf de sare. Se adaugă uleiul, romul alb, făina cernută și, treptat, apa minerală. Rezultă un fluid potrivit de gros. Dacă se îngroașă prea tare pe parcurs, mai adăugăm câte puțină apă minerală.



Încingem o tigaie antiaderentă care ne va ajuta să folosim foarte puțin ulei la prăjit, doar pentru ungere.

Când tigaia e încinsă, turnăm din aluatul de clătite câte un polonic la mijloc și învârtim tigaia ca să se redistribuie uniform peste tot. 



Când marginile se întăresc și se desprind de tigaie, o prindem de o margine și o întoarcem pe cealaltă parte. Fiecare clătită se prăjește câte un minut pe fiecare parte. Când e gata, o scoatem pe o farfurie plată.





Pentru umplutură procedăm astfel:

Curățăm merele de coajă, le spălăm și apoi le radem pe râzâitoarea cu găuri mici. Le punem într-un vas în care le vom căli. Le presărăm cu zahăr și zahărul vanilat și le lăsăm să stea circa 30 de minute ca să-și lase zeama. Punem 2 linguri de ulei și le călim la foc mediu, având grijă să amestecăm ca să nu se ardă pe fundul vasului. Putem adăuga zeama de la 1/2 de lămâie sau 1 linguriță de scorțișoară pudră dacă vrem să le dăm o anumită aromă. La sfârșit, adăugăm în ele și stafidele. O lăsăm să se răcească complet.



Montajul:

Când am terminat de prăjit toate clătitele, începem umplerea cu mere. Punem la mijloc câte o lingură cu vârf din merele călite și rulăm clătita pentru a o face sul, apoi o așezăm într-un vas curat. 




Aceste clătite se servesc de regulă reci sau cel mult călduțe.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT