miercuri, 23 ianuarie 2019

CLĂTITE CU APĂ MINERALĂ ȘI UMPLUTURĂ DE MERE


Ingrediente:
(pentru circa 10 clătite)

100 g făină albă superioară,
2 ouă,
1 lingură ulei de floarea soarelui,
1 lingură rom alb,
250 ml apă minerală,
1 praf de sare.

Pentru umplutură:

7-8 mere potrivite,
3 linguri de zahăr,
1 plic zahăr vanilat,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 lingură de stafide.

Mod de preparare:

Pentru foile de clătite procedăm astfel:

Se bat ouăle bine cu un praf de sare. Se adaugă uleiul, romul alb, făina cernută și, treptat, apa minerală. Rezultă un fluid potrivit de gros. Dacă se îngroașă prea tare pe parcurs, mai adăugăm câte puțină apă minerală.



Încingem o tigaie antiaderentă care ne va ajuta să folosim foarte puțin ulei la prăjit, doar pentru ungere.

Când tigaia e încinsă, turnăm din aluatul de clătite câte un polonic la mijloc și învârtim tigaia ca să se redistribuie uniform peste tot. 



Când marginile se întăresc și se desprind de tigaie, o prindem de o margine și o întoarcem pe cealaltă parte. Fiecare clătită se prăjește câte un minut pe fiecare parte. Când e gata, o scoatem pe o farfurie plată.





Pentru umplutură procedăm astfel:

Curățăm merele de coajă, le spălăm și apoi le radem pe râzâitoarea cu găuri mici. Le punem într-un vas în care le vom căli. Le presărăm cu zahăr și zahărul vanilat și le lăsăm să stea circa 30 de minute ca să-și lase zeama. Punem 2 linguri de ulei și le călim la foc mediu, având grijă să amestecăm ca să nu se ardă pe fundul vasului. Putem adăuga zeama de la 1/2 de lămâie sau 1 linguriță de scorțișoară pudră dacă vrem să le dăm o anumită aromă. La sfârșit, adăugăm în ele și stafidele. O lăsăm să se răcească complet.



Montajul:

Când am terminat de prăjit toate clătitele, începem umplerea cu mere. Punem la mijloc câte o lingură cu vârf din merele călite și rulăm clătita pentru a o face sul, apoi o așezăm într-un vas curat. 




Aceste clătite se servesc de regulă reci sau cel mult călduțe.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 12 ianuarie 2019

PAPANAȘI DIN BRÂNZĂ DE VACI PRĂJIȚI


Ingrediente:

250 g brânză de vaci,
1 ou,
coajă rasă de lămâie,
30 g făină,
1 vârf de cuțit sare,
1 plic zahăr vanilat, 
zahăr pudră.

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un castron și se freacă bine cu dosul furculiței, până când se omogenizează (circa 2 minute). Compoziția se pune pe o foaie de nailon (silicon), presărată cu 1-2 linguri de făină; din ea se formează un sul gros care apoi se taie în aproximativ 8 bucăți. Fiecare bucată se rulează prin făină, dându-i forma rotundă și plată de chiftea, cu grosimea de 1 cm. 



Când toate sunt gata, se încinge tigaia goală, 3-4 minute (dar nu direct pe flacără), la foc mijlociu, și în ea se pun 2 linguri de untdelemn (30 ml); imediat se așează papanașii unii lângă alții, câți încap, neînghesuiți. Se prăjesc pe o parte 1-2 minute, până când se rumenesc, apoi se întorc pe partea cealaltă și se prăjesc la fel. 



Dacă este nevoie, se pun încă 1-2 linguri de untdelemn, ca papanașii să nu se lipească de tigaie. 



Toată operația durează 10-15 minute.

Se servesc imediat, pudrați cu zahăr și vanilie.



Dacă dorim puțin sos la ei, putem freca smântână cu o lingură de apă rece și 1 lingură de zahăr, pe care o turnăm peste papanași în farfurie cât sunt încă fierbinți.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT