vineri, 14 decembrie 2018

PASTE FĂINOASE CU SOS DE ROȘII


Ingrediente:

100 g spaghette sau alte paste la alegere,
40 ml ulei,
4 roșii potrivite sau
80 grame pastă de roșii diluată cu apă,
1 linguriță zahăr tos,
usturoi,
busuioc (verde sau uscat),
oregano,
1/4 de linguriță piper măcinat,
1/2 linguriță sare,
(parmezan ras sau altă brânză la alegere - opțional).

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu apă fierbinte, în care am adăugat o linguriță de sare de bucătărie, se pun la fiert pastele făinoase. Se lasă la fiert pentru circa 7-10 minute (al dente), după care se scot și se lasă la scurs. 



Roșiile se spală, se taie bucăți și se trec prin mărunțitorul de legume. Dacă nu aveți un aparat special, atunci trebuie opărite, decojite și mărunțite. Dacă folosiți pastă de roșii, aceasta se subțiază cu apă călduță. În toate variantele, se presară puțin zahăr pentru a atenua aciditatea roșiilor.


Usturoiul mărunțit se călește un minut în ulei, după care se adaugă piureul (pasta) de roșii și sarea. 


Totul se pune la fiert și se lasă să dea câteva clocote, până când lichidul se evaporă și sosul scade până la consistența dorită. La urmă, se adaugă busuioc (uscat și cernut) și oregano.




Pastele făinoase fierte se pun peste sosul de roșii, se mai adaugă puțină apă în care au fiert pastele (1 - 2 linguri), după care se amestecă și se lasă să dea un clocot împreună. La sfârșit, putem presăra punțin piper măcinat și, pentru cine dorește, puțin parmezan ras. 
De asemenea, la servire, se poate adăuga șvaițer (cașcaval) ras sau altă brânză la alegere. 

Se scot în farfurii și se servesc imediat, simple sau alăturând niște măsline pentru completarea gustului. 

Acest sos dă o aromă deosebită pastelor făinoase! 



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

duminică, 9 decembrie 2018

SOS OLANDEZ DIETETIC


Ingrediente:

40 g făină,
150 ml supă de zarzavat,
250 ml lapte,
25 g unt,
2 gălbenușuri,
smântână.

Mod de preparare:

Se prepară un sos din făina rumenită în unt, la foc foarte mic, stins cu supă de zarzavat și lapte. Se adaugă sare, după gust.





Separat, gălbenușurile se freacă bine și se subțiază cu câte o lingură din sosul răcit, preparat la început. Se amestecă gălbenușurile continuu, ca o pastă omogenă. Se toarnă apoi încet în restul sosului, amestecându-se mereu ca să nu se taie. Se adaugă smântână proaspătă, când sosul este servit.
Dacă vrem să fie mai acrișor și punem suc de lămâie, acesta trebuie pus înainte de gălbenușuri și smântână, în caz contrar sosul se taie.



Acest sos este foarte bun la toate preparatele din legume, dar și la cartofi fierți (natur).

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT