duminică, 11 noiembrie 2018

MÂNCARE DE PRAZ ȘI CARTOFI


Ingrediente:
(pentru 6 porții)

450 g praz tăiat rondele subțiri,
40 g unt,
450 g cartofi,
300 ml smântână,
3 ouă,
175 g brânză mozarella dată pe răzătoare,
nucșoară,
sare,
piper negru măcinat,
1 lingură de ulei,
3-4 fire subțiri de ceapă verde (pentru ornat).

Mod de preparare:



1. Căliți prazul în unt, la foc iute, 2-3 minute, apoi micșorați flacăra, acoperiți vasul și lăsați prazul pe foc încă 10 - 15 minute, până se înmoaie. Amestecați din când în când.



2. Fierbeți cartofii în apă cu sare (de preferat în coajă), surgeți-i (dacă au fiert în coajă, îi și decojiți) și tăiați-i în felii mai groase, apoi puneți-i peste prazul călit. 


Adăugați smântâna, ouăle bătute, nucșoara, sare și piper după gust (puteți face acest amestec separat, apoi îl turnați peste cartofi). 


Umpleți formă pentru cuptor și coaceți compoziția, la mijlocul cuptorului, aproximativ 20 de minute.


3. Primele 10 minute dați focul mare, apoi reduceți flacăra până aproape de minimum și lăsați mâncarea în cuptor încă 30 de minute. Când o scoateți din cuptor, o ornați cu firele de ceapă verde tăiate mărunt.



Se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 10 noiembrie 2018

PILAF DE OREZ CU LINTE ȘI SALATĂ DE ROȘII CU AVOCADO


Ingrediente:

100 g orez basmati,
100 g linte,
15 g unt,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 ceapă tocată mărunt,
1-2 lingurițe chimen măcinat,
1 linguriță cardamon măcinat,
1 frunză de dafin,
450 ml apă,
1 cub concentrat de legume,
1 avocado curățat și tăiat cubulețe,
1 lingură zeamă de lămâie,
4 roșii decojite tăiate cubulețe,
2 linguri coriandru proaspăt 
sau 1 lingură pulbere de coriandru,
sare,
1 linguriță zahăr,
piper negru măcinat,
felii de lămâie pentru ornat.

Mod de preparare:

1. Puneți orezul și lintea într-o sită și clătiți-le sub un jet de apă rece, apoi răsturnați-le într-o oală, acoperiți-le cu apă rece și lăsați-le să stea așa 10 minute.

2. Încingeți untul și o lingură de ulei într-o cratiță și căliți ceapa la foc mic până devine sticloasă, amestecând continuu. Adăugați chimenul, cardamonul, frunza de dafin și mai lăsați vasul pe foc un minut, continuând să amestecați.



3. Scurgeți orezul și lintea, clătiți-le din nou cu un jet de apă rece și puneți-le în cratiță, peste ceapă. Adăugați apa caldă cu cubul de concentrat de legume dizolvat în prealabil și puneți totul la fiert. Când începe să clocotească, reduceți flacăra, acoperiți vasul și lăsați să fiarbă acoperit aproximativ 15 minute (sau până când atât orezul, cât și lintea s-au înmuiat suficient). Dacă scade prea mult apa și orezul rămâne fără lichid, mai completați cu puțină apă caldă.







4. Puneți fructul de avocado, tăiat cubulețe mici, într-un castron. Adăugați zeama de lămâie și coriandrul tocat (sau pudră), sare și piper după gust.



Opăriți roșiile câteva minte, le scoateți într-o sită și le decojiți.



Tăiați roșiile cubulețe și le adăugați peste avocado, apoi puneți restul ingredientelor pentru salată (1 lingură de ulei și 1 linguriță de zahăr). Amestecați și puneți salata într-un bol curat pentru servire.



5. Afânați orezul cu o furculiță și răsturnați-l pe un platou încălzit în prealabil.



Distribuiți în fafurii și ornați cu felii de lămâie, apoi adăugați deasupra câteva linguri de salată. Serviți imediat.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT