luni, 29 octombrie 2018

BUDINCĂ DE CONOPIDĂ


Ingrediente:

1 bucată conopidă de aproximativ 600 g,
 500 ml lapte dulce,
125 g brânză rasă (șvaițer, mozarella, etc.),
75 g făină albă,
2 ouă,
mărar verde (opțional),
1 - 2 căței de usturoi,
1 lingură de chimen,
sare, 
piper.


Mod de preparare:

Conopida - se curăță de frunzele verzi și se spală, lăsând să curgă bine apa printre buchețele (printre spațiile libere).

Se pune la fiert în apă cu sare, la care adăugăm chimenul și puțin lapte dulce (2-3 linguri), pentru 15 minute, apoi se strecoară și se trece printr-un jet de apă rece.



Ouăle - se bat ca pentru omletă, se adaugă treptat făina, amestecând încontinuu. Se pun pe un foc foarte slab, se adaugă laptele, puțin câte puțin, bătând cu telul mereu. Când tot laptele a fost înglobat și sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc, se adaugă brânza rasă și usturoiul zdrobit (dat prin presa pentru usturoi). 



Se unge cu unt o formă pentru cuptor, se pun buchețelele de conopidă, se presară cu puțină sare, nucșoară și mărarul tocat. Peste conopidă se toarnă sosul pregătit, amestecat cu brânza rasă. Putem presăra și puțin parmezan deasupra.





Se pune vasul în cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 165 de grade.



Budinca de conopidă poate fi servită simplă sau cu salată de andive, salată verde (lăptucă) pregătită cu un sos vinegretă, sau diverse murături sau măsline verzi.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

CIUPERCI COAPTE CU OREZ


Ingrediente:

150 g orez,
1 ceapă mare sau 2 mai mici,
4-5 căței de usturoi,
3 linguri de ulei,
500 g ciuperci champignons,
mărar verde,
pătrunjel verde, 
oregano,
450 ml apă,
sare,
piper,
1 cub concentrat de legume,
100 g mozarella rasă,
2 linguri de parmezan ras.

Mod de preparare:

Se spală orezul în 2-3 ape și se lasă la înmuiat, în apă curată, 30 de minute.
Se curăță legumele și se spală, inclusiv ciupercile, se decupează codițele ciupercilor și se lasă toate la scurs. Ciupercile nu-și pierd aroma la o spălare rapidă, ci doar dacă sunt lăsate să stea în apă mai mult timp.

Tăiem mărunt codițele ciupercilor, ceapa și cățeii de usturoi, tocăm mărarul verde și pătrunjelul verde.





Într-o cratiță, călim ceapa în ulei până devine o masă sticloasă, adăugăm codițele de ciuperci tăiate cubulețe și le  lăsăm să se călească puțin împreună. 

Călire ceapă și codițe de ciuperci

Călire împreună cu orezul adăugat 

Adăugăm orezul scurs de apă, lăsând să se călească împreună cu celelalte 1 minut. Încălzim separat apa în care dizolvăm 1 cub concetrat de legume și sarea pe care o adăugăm (aproximativ 450 ml apă). Stingem cu apa caldă orezul, îl acoperim și îl lăsăm să fiarbă 15 minute, apoi îl tragem deoparte,adăugăm mărarul și pătrunjelul verde, amestecăm puțin și îl lăsăm așa să stea cu capacul acoperit ca să absoarbă tot lichidul rămas.


Etapele fierberii orezului:


Orezul e gata!

Pe o tavă antiaderentă, punem pălăriile de ciuperci cu pălăria în jos. Adăugăm câte o picătură de ulei în fiecare, puțină sare, oregano și câte 1-2 felii de la cățeii de usturoi. Punem tava la cuptor pentru 10 minute. 





Într-o tavă unsă cu puțin unt, punem orezul fiert și îl nivelăm uniform, mai punem câte un cub mic de unt ici-colo, adăugăm ciupercile, presărăm brânza rasă și la sfârșit parmezanul. 




Punem tava la cuptor pentru 10-15 minute. 
Se porționează și se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT