miercuri, 24 octombrie 2018

PIZZA RAPIDĂ CU CIUPERCI SAU TON LA CUCINELLO




Ingrediente:

Pentru umplutură:

3 roșii sau 3 linguri pastă de tomate,
100 g ciuperci sau o conservă de ton,
70 g cașcaval ras (de preferat mozarella),
70 g măsline fără sâmburi,
1 lingură cu unt,
oregano, 
busuioc verde,
parmezan (opțional).

Pentru aluat:

100 ml lapte,
1/2 cub drojdie de bere (10 g),
275 g făină,
60 g unt,
sare.

Mod de preparare:

Într-un castron, dizolvăm drojdia în lapte călduț și adăugăm 2 linguri de făină amestecând bine, apoi acoperim. După 5-10 minute, adăugăm restul de făină, untul topit și un praf de sare. Frământăm aluatul până nu se mai lipește de mâini și îl lăsăm la dospit cel puțin 10 minute.



Separat, pregătim ingredientele pe care le vom pune la pizza - exemplu: tăiem ciupercile (dacă nu sunt cumva gata tăiate, din conservă sau congelate), măslinele și roșiile în felii subțiri.



Din aluat se întinde o foaie pe care o așezăm într-o formă termorezistentă unsă cu unt. Înțepăm aluatul cu furculița din loc în loc. Întindem deasupra pasta de tomate (sau compoziția  rezultată din mărunțirea roșiilor proaspete), frecată cu 2-3 linguri de apă rece și o linguriță de zahăr.





Așezăm celelalte ingrediente (feliile de ciuperci, de roșii, măslinele tăiate feliuțe) și presărăm oregano și busuioc tocat (sau o lingură de busuioc uscat, dacă nu avem proaspăt). 


Presărăm cașcaval din belșug și punem la cuptorul obișnuit de la aragaz pentru 15-20 de minute, la putere medie.




Putem înlocui ciupercile cu pește (ton, de exemplu, ca în cazul de față), sau cu alte ingrediente preferate.

Pentru coacerea acestei pizza am folosit aparatul multifuncțional Cucinello.



Din cauza încălzirii ambelor plăci, de sus și de jos, pe funcția de cuptor (aparatul are trei funcții: tigaie pe placa de bază, grill pe capac, dacă e deschis complet și cuptor), pizza a ieșit puțin mai rumenită, având o ușoară  crustă deasupra, ea nefiind arsă, crustă care o face și mai savuroasă. Puteam folosi funcția cuptor cu placa de deasupra rece (Cucinello are un buton care închide alimentarea la placa de sus chiar și pe funcția cuptor), însă mie chiar îmi plac crustele. 
La cuptorul Cucinello, pizza se montează direct în tava aparatului, iar acesta se programează pentru coacere la 13 minute - pentru pizza crudă și 9 minute - pentru pizza congelată (precoaptă sau crudă). Deci... pizza va fi gata rapid. La Cucinello, se pot face multe alte preparate în afară de pizza - tarte, prăjituri, grill din orice, omlete, etc.



Blatul a ieșit pufos și ușor crocant la bază, iar mijlocul bine făcut și cremos datorită brânzei și nimic nu s-a ars.





Pizza se servește întotdeauna fierbinte, iar dacă mai rămâne pentru mai târziu, trebuie neapărat reîncălzită. La aparatul Cucinello, reîncălzirea durează 2 minute pe funcția cuptor.

Poftă bună!

La Cucinello putem face și alte preparate. 
Exemplu: omletă fără untdelemn sau altă grăsime.





Oare știați?
Pizza a devenit astăzi cel mai popular fel de mâncare pe aproape tot globul. Aluatul apetisant, crocant cu umplutură variată, pe straturi - cine îi poate rezista?

Pizza este mâncarea tradițională italiană. Momentul apariției ei nu poate fi determinat astăzi, dar locul ei de baștină este considerat a fi orașul Napoli. Pizza a apărut în cele mai sărace cartiere napolitane, unde în fiecare casă, chiar și cea mai săracă, exista o plită de piatră. La început se prepara aluatul, îl uscau pe plită și apoi îl umpleau cu ce aveau oamenii prin casă. Se cocea pizza și se servea imediat la masă, pentru că italienii nu mâncau niciodată pizza rece.
Așa a devenit mâncarea preferată a italienilor săraci cea mai populară de pe tot globul. 
Astăzi există pizzerii speciale în toate orașele lumii.

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

vineri, 12 octombrie 2018

BUCĂTĂRIA ȘI MUZICA


Studiile efectuate asupra psihologiei bucătarilor pasionați au dovedit că majoritatea (75%) au ca principală pasiune muzica de dans ritmată, însă nu foarte zgomotoasă, cum este genul ”House sau Jungle” sau unele piese din folclorul național. 

În experimentele realizate, un grup de psihologi din Miami au observat că muzica ritmată, în care predomină percuțiile (tobele) crește cu 20-30% randamentul bucătarilor amatori.
Dr. Roy McChaplin, împreună cu echipa sa de cercetători, a constatat că acest tip de ritm (care seamănă cu o tavă lovită cu polonicul) nu are nicio legătură cu ustensilele bucătarilor, ci mai degrabă cu felul lor de a percepe sunetele. Se pare că sunetele stimulează unii centri specifici ai plăcerii din creier, creând, astfel, o stare de relaxare. Potrivit cercetătorilor americani, această stare indusă de ritmul muzicii sporește sensibilitatea gustativă, sensibilitate absolut necesară în arta culinară. 

Ce înseamnă practic acest lucru? 
Înseamnă mai mult randament, mai multă aplecare spre combinații gustoase și, ceea ce este mai important, mai multă creativitate. Această concluzie a fost și testată.
Descoperirea a fost aplicată în peste 28 de laboratoare gastronomice din Miami și în cazul bucătarilor profesioniști, cărora li s-a recomandat să asculte muzica preferată în timp ce lucrează. Astfel, deși imaginea pare puțin ciudată, în ”laboratoarele creației” din Miami, 1260 de bucătari lucrează cu căști la urechi și microfon. Rezultatele nu au întârziat să apară: în perioada testărilor, au fost concepute peste 8000 de noi meniuri apetisante, extrem de apreciate de turiștii care vizitează Miami.

Să încercăm și noi, nu-i așa ?!?



Sînziana💜




Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT