miercuri, 11 octombrie 2017

CIUPERCI MARINATE CU CEAPĂ


Ingrediente:

2 kg ciuperci de toamnă (ghebe),
500 g ceapă,
2 pahare oţet,
2 pahare de apă, 
60 g sare,
2 - 3 foi de dafin,
1 lingură ienibahar
câteva boabe de muştar,
1 beţişor de hrean la fiecare borcan.

Mod de preparare:

Ciupercile se aleg, se spală în mai multe ape şi se lasă să se zvinte. 




Ceapa se taie peştişori.



Separat, se fierbe o marinată preparată din oţet, apă, sare, condimente (proporţiile la cantităţi trebuie respectate).




Se adaugă ceapa în marinată şi se lasă să fiarbă 5 minute.



Se adaugă ciupercile în marinata cu ceapă şi se lasă să fiarbă împreună 15 minute, apoi se ia vasul de pe foc.

Pe fundul borcanelor pregătite putem pune câteva boabe de muştar. 


Imediat se pun în borcane, dacă se poate mici, pentru a se consuma o dată la desfacere, se sterilizează în apă fierbinte circa 20 de minute, se închid cu celofan pus în două  sau capace şi se pun pe masă, apoi le acoperim cu o pătură sau prosoape groase până a doua zi




Notă: Beţigaşele de hrean se pun la suprafaţă pentru a împiedica compoziţia să se ridice la suprafaţă şi să se reverse în timpul sterilizării.


Aceste ciuperci marinate se pot servi simple, ca aperitiv, ca murături sau se pot pregăti ca tocăniţă.




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


duminică, 8 octombrie 2017

ZACUSCĂ CU CIUPERCI PLEUROTUS


Ingrediente:

7 kg vinete,
5 kg gogoşari,
1 kg ardei verzi (pentru copt),
2 kg ceapă,
1.5 litri bulion de roşii consistent,
1 - 2 kg ciuperci pleurotus,
5 foi de dafin,
1 ardei iute sau un ardei mic de chilli (numai dacă vreţi să iasă  picantă),
500 - 600 ml ulei de floarea soarelui,
1 lingură de cimbru (verde sau uscat),
4 linguri bune de sare,
1 - 2 linguri de zahăr,
1 linguriţă cu vârf de piper măcinat (de preferinţă alb),
1 buchet de frunze de busuioc verde,
1 linguriţă oregano (uscat).

Mod de preparare:

Se spală zarzavatul şi se lasă să se zvinte.
Ceapa se taie în 2-4 bucăţi şi se lasă în apă rece cam 20-30 de minute. 

Vinetele se coc şi se cojesc, după care se lasă să se răcească şi să se scurgă într-un vas cu strecurător.





Ciupercile se spală în mai multe ape, apoi se fierb în apă cu sare 20-30 de minute, se scurg de apă şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se dau prin maşina de tocat sau se mărunţesc la robot.



Ceapa se mărunţeşte la robot sau se dă prin maşina de tocat.



Ardeii verzi pentru copt se coc şi ei, se presară cu sare și se acoperă cu capac pentru că așa se aburesc și pot fi curățați ușor. Se curăță de pielițe, de cotoare şi seminţe şi se mărunţesc.

Gogoşarii se curăţă de cotoare şi seminţe, se verifică şi se spală şi în interior, apoi se dau prin maşina de tocat sau se mărunţesc la robot.

După ce vinetele s-au răcit şi scurs de zeama amară, se toacă manual cu tocătorul pentru vinete.

Într-un vas mai mare, punem jumătate din cantitatea de ulei şi adăugăm ceapa, pe care o lăsăm să se înăbuşe 10 minute. Peste ceapa călită adăugăm gogoşarii şi lăsăm să fiarbă împreună circa 20 de minute.

Adăugăm ciupercile, restul de ulei, foile de dafin, condimentele (sare, oregano, cimbru, piper, ardei chilli sau iute, după dorinţă) şi lăsăm să fiarbă împreună, sub capac, circa 20 de minute. Adăugăm bulionul, piperul, zahărul, busuiocul şi lăsăm să fiarbă pe sobă sau punem la cuptor încă 20 - 30 de minute (de data asta fără capac).

Când e gata, scoatem vasul din cuptor şi procedăm ca la reţeta ZACUSCĂ MIXTĂ pentru a o distribui fierbinte în borcane. Foile de dafin se aruncă, pentru că în timp vor da un gust amar preparatului.



Această zacuscă se poate păstra 1-2 ani în condiţiile în care se respectă regulile de conservare.

Din cantităţile arătate au ieşit 30 de borcane de 370 g.

Se poate încerca după 1-2 zile, rece, pe felii de pâine.
Are un gust excepţional, mai ales pe felii de pâine de casă.





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT