marți, 9 aprilie 2024

TENTACULE DE CARACATIȚĂ CU USTUROI ȘI GARNITURĂ


Ingrediente:

500 - 800 grame caracatiță întreagă,
7 ml oțet de vin roșu,
zeamă de la 2 lămâi,
3 căpăţâni de usturoi,
3 frunze de dafin,
cimbru,
sare,
piper,
50 ml ulei pentru prăjit,
1 cub de unt (20 g),
coajă de lămâie (opțional),
1000 ml apă.

Mod de preparare:

Curățarea și fierberea caracatiței

Caracatița necesită să fie bine curățată și spălată. Într-o oală se pune oțetul, coaja de lămâie, cimbrul și frunzele de dafin. Peste ingrediente se adugă caracatița (întreagă sau tăiată în bucăți ma mari), se toarnă apa și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 1 oră. Se asezonează cu sare și piper, se mai pune apă dacă e necesar și se lasă în continuare la fiert încă o oră la foc mic până când caracatița este numai bună de mâncat. În total se fierbe 2 ore la foc mic, după care se strecoară de apă. Unele persoane adaugă și un dop de plută în oală, care va face caracatița mult mai fragedă.

Rumenirea în tigaie

Se alege o tigaie încăpătoare care se va unge cu 2 linguri de ulei și se va pune la încins. Se adaugă cubul de unt și bucățile de caracatiță. Aceasta va avea deja un gust foarte aromat, însă, acum se va pune peste ingredientul vedetă și anume usturoiul zdrobit. Se poate adăuga sucul de lămâie și puțină apă ca să se formeze un sos. Sucul de lămâie se poate turna acum sau la servire.

Garnitura

Acest preparat se poate servi și fără garnitură, simplu sau cu diferite sosuri, fiind foarte gustos. Se servește cald cu multă zeamă de lămâie pentru aceia ce sunt încântați de această combinație sau cu sos de usturoi sau roșii cu chilli. Dacă se dorește, se pot adăuga paste, cum ar fi spaghetele, dar caracatița ar trebui tăiată în bucăți mai mici.
Ca garnitură se pretează și orezul.

La servire se mai pot adăuga măsline verzi sau negre.


Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT