luni, 24 august 2020

DESPRE SUBSTANȚELE RADIOACTIVE CARE AJUNG PE ALIMENTE

Simbol de avertizare pentru existența substanțelor radioactive depozitate în recipienți protectori


RADIOACTIVITATEA ÎN NATURĂ
În natură radioactivitatea a fost prezentă de la început. 

Cei peste 60 radionuclizi prezenți în natură se clasifică în trei categorii: 
  1. Primordiali – prezenți de la formarea Pământului;
  2. Cosmogenici – formați în urma interacțiunii cu radiația cosmică;
  3. Produși sau potențați de om – formați prin activități umane. 
Radionuclizii se găsesc în: roci, aer, apă, sol și în organismele vii, inclusiv cel uman.

Exemplu: 
Radonul este recunoscut în prezent drept a doua cauză de mortalitate prin cancer pulmonar, după fumat.

Radionuclizii sunt substanțe radioactive ce ajung pe alimente din mai multe surse:
  • exploziile nucleare de suprafață, care nu afectează numai zona din vecinătatea poligonului, ci o suprafață mult mai mare, deoarece particulele de praf și alți aersosoli absorb substanțele toxice și le poartă la distanțe foarte mari;
  • centralele electronucleare ce poluează apa, aerul, solul;
  • exploatările miniere ale materialelor radioactive, depozitarea și transportul lor;
  • prelucrarea materiilor prime radioactive, depozitarea și transportul produselor finite și a reziduurilor;
  • unele tratamente în agricultură sau folosirea în industrie, cercetare, etc.;
  • diferite accidente.
Radionuclizii poluează aerul, apa, solul, pătrund în plămâni, ajung la animale, om. O sursă importantă de poluare cu radionuclizi pentru om o constituie alimentele. 

Dintre cele care pot da contaminări, menționăm:
  • laptele contaminat și derivatele lactate,
  • legumele,
  • fructele,
  • carnea,
  • ouăle,
  • peștele.
Radionuclizii pătrund în organismul uman pe două căi:
  • prin frunze, datorită depunerii prafului radioactiv,
  • prin rădăcini, din sol.
Mai greu ajung în semințe și fructe. Animalele erbivore ce consumă furaje contaminate rețin radionuclizii în organism și aceștia se concentrează în organe, țesut muscular și osos.
Prin ele se pot transmite radionuclizii la om. Dintre cei cu importanță deosebită amintim: stronțiu și cesiu - care produc cancer osos, și iodul - care produce cancer tiroidian.

Îndepărtarea radionuclizilor din alimente este o operație dificilă. Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru om, se impune o cercetare minuțioasă a alimentelor contaminate. În consecință, alimentele contaminate cu radionuclizi pun în pericol viața consumatorului și se impune scoaterea lor din alimentație.


Problema implicării poluării chimice în producerea unor boli este încă mult dezbătută între specialiști, însă mass-media și opinia publică reacționează târziu sau nu reacționează deloc.

Gândiți-vă numai la consecințele contaminării radioactive după dezastrul de la Cernobâl (1986), când în tot Estul Europei autoritățile nu au avut o poziție oficială, tranșantă, poate din cauza faptului că multe dintre țările afectate erau sub regimul comunist (inclusiv România): o lipsă totală de informare a publicului referitoare la alimentele contaminate radioactiv. Se pare că ”roadele” le adunăm acum.

O altă dezbatere în UE o constituie administrarea de hormoni de creștere și antibiotice la păsări și animale domestice. Consecințele nu sunt încă pe deplin evaluate, iar decizii concrete încă nu s-au luat. Evaluarea corectă a consecințelor poluării ”intenționate” este dificilă din cauza intereselor politice și economice care apar la nivel european și mondial.

Dacă nici în cazul unor  dezastre ecologice produse accidental, cu mare răsunet în mass-media, informarea populației nu se face în mod corect, cum ne-am putea aștepta ca în cazul poluării lente, continue și intenționate, să aibă loc o asemenea informare?

Simbolul nou de avertizare pentru elemente radioactive deosebit de periculoase


Să vă fie de folos !


                               S î n z i a n a 👍

(Absolvent EUROCOR al cursului ”Cum să mâncăm sănătos”.)


Sursa: Eurocor; Internet.

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT