joi, 11 iulie 2019

OMLETĂ SIMPLĂ


Ingrediente:

5 - 6 ouă,
50 - 60 g unt,
50 ml untdelemn,
sare, piper după gust.

Mod de preparare:

Omleta trebuie să fie groasă de cel puțin 2 - 3 cm, deci se va coace, după cantitatea ouălor, în tigaie mare sau mai mică. Trebuie să fie cremoasă (unsuroasă, adică trebuie să aibă straturi mai coagulate, printre straturi semicoagulate, impregnate cu grăsimea din compoziție).

Pentru această rețetă am folosit doar 3 ouă (o porție). Ouăle se sparg într-un castron; se adaugă pentru fiecare ou un vârf de cuțit de sare fină și circa 10 g unt topit sau moale (cam cât o alună). 





Se bat bine cu furculița, dacă sunt puține, sau cu telul, dacă sunt mai multe, până când compoziția devine spumoasă (2 - 3 minute). 



Tigaia se înfierbântă fără grăsime, 3 - 4 minute, la foc mijlociu (nu direct pe flacără), se adaugă, apoi, untdelemn sau altă grăsime să o acopere în strat subțire (2 mm); grăsimea se va înfierbânta în circa un minut de la tigaia fierbinte. 



Se încearcă, picurând în tigaie puțin ou cu vârful furculiței; dacă se rumenește imediat, se răstoarnă compoziția de omletă dintr-o dată în tigaie, se lasă să se coaguleze la bază și să se rumenească puțin, apoi se ridică de jur-împrejur cu lama lată a unui cuțit ca să curgă compoziția fluidă de deasupra sub omletă și să se coaguleze. 







Omleta este gata, când deasupra rămâne cremoasă (moale) de 1/2 cm. Dacă vrem să fie mai rumenită, o întoarcem și pe partea cealaltă, dar nu e obligatoriu. Având unt în compoziție, ea se rumenește suficient. Totuși, nu trebuie să o prăjim prea tare, pentru că își va pierde toată savoarea și nu va mai fi gustoasă.


Dacă e mare, se taie în sferturi. Se transferă pe farfurie și se servește imediat, fierbinte. O putem presăra cu puțin parmezan ras și piper proaspăt măcinat. De asemenea, îi putem asocia o salată sau câteva murături.




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT