luni, 26 februarie 2018

MÂNCARE CU PRAZ ȘI MĂSLINE ȘI GARNITURĂ DE OREZ


Ingrediente:

1 tulpină de praz (500 g),
70 g măsline fără sâmburi,
70 -100 g roșii cherry,
2 căței de usturoi,
1 lingură de ghee sau unt (opțional),
2 linguri de vin,
150 g sos mozaic 
(sau sos de roșii sau bulion de roșii simplu),
1 lingură zahăr,
1 cub concetrat de legume,
2 foi de dafin,
1 lingură de cimbru uscat,
2 lingurițe sare,
1 pungă orez cu hribi uscați de pădure (250 g).




Mod de preparare:

Se spală prazul și se înlătură eventualele părți ofilite, galbene sau deteriorate și mustățile, apoi se taie transversal.



Se pune uleiul și gheea sau untul să se încălzească și se adaugă prazul tăiat și cățeii de usturoi tăiați mărunt. Se lasă să se rumenească. Între timp se dizolvă cubul concentrat de legume în 500 ml apă. Când prazul s-a înmuiat, se adaugă apa cu concentratul dizolvat. 



Adăugăm apoi restul ingredientelor: măslinele și roșiile cherry tăiate în jumătăți, cimbrul, foile de dafin, 1 linguriță de sare și sosul ales sau bulionul de roșii și se lasă să fiarbă împreună 10 - 15 minute.



Rețeta de sos mozaic este prezentată aici:
SOS MOZAIC,

iar cea de roșii aici:
SOS DE ROȘII


Se pune la caramelizat o lingură de zahăr și se stinge cu un pahar de apă caldă, apoi se lasă să fiarbă până se dizolvă tot caramelul. Se adaugă apa de caramel și 2 linguri de vin în mâncare, apoi se deșartă într-un vas corespunzător și se pune la cuptor pentru încă 10 - 15 minute.



Separat, preparăm orezul.



Până ce mâncarea de praz cu măsline e gata, se pune la fiert orezul în 750 ml de apă și o linguriță de sare. După aproximativ 15 - 20 minute se stinge focul  și se lasă orezul cu capacul acoperit ca să absoarbă tot lichidul și să se umfle puțin. Putem presăra peste orez și puțin parmezan ras.

Se distrubuie porționat împreună cu mâncarea de praz. La servire se poate adăuga și piper proaspăt măcinat.

Se poate asocia și o murătură.

Notă: Din cantitățile arătate ies aproximativ 4 porții.


Poftă bună !