duminică, 31 decembrie 2017

FRITATTA CU DOVLECEI LA TIGAIE


Ingrediente:

1 dovlecel (zucchini),
3 ouă, 
sare, 
15 g parmezan ras,
piper proaspăt măcinat,
2 linguri de unt,
2 linguri de ulei de măsline,
sos de roşii sau ketchup.

Mod de preparare:

Frittata este termenul folosit pentru a denumi un fel de omletă rustică plată, originară din Italia.

Pentru cea mai bună textură, se taie dovleceii cât mai subţire. 

După ce curăţăm şi spălăm dovleceii, îi tăiem transversal în felii subţiri.

Pentru a ne fi cât mai uşor să eliminăm zeama în exces înainte de a adăuga ouăle, trebuie să sărăm dovleceii.
Astfel, într-o strecurătoare plasată deasupra unui bol, distribuim uniform o treime din feliile de dovlecei, presărăm sare, apoi aşezăm până la jumătate din feliile de dovlecei peste primul strat, presărăm din nou sare, apoi repetăm până terminăm toate feliile. Lăsăm să stea 30 de minute, apoi le strângem uşor în pumni, pe rând, ca să iasă zeama din dovlecei. Le lăsăm deoparte.


Într-un bol, folosind o furculiţă sau un tel, batem ouăle până devin uşor spumoase. 


Adăugăm dovleceii şi jumătate din parmezan şi amestecăm ca să se omogenizeze. Asezonăm cu sare şi piper măcinat.

Într-o tavă cu diametrul de 25 cm, neaderentă, la foc mediu, topim untul în uleiul de măsline. Adăugăm amestecul cu ouă  şi dovlecei şi îl întindem cât mai uniform. 


Presărăm restul de parmezan.


Servim frittata direct din tigaie sau putem să desprindem marginile cu vârful unui cuţit şi să o lăsăm să alunece sau o răsturnăm direct pe un platou încălzit. O tăiem felii şi punem deasupra sosul de roşii sau ketchup-ul. 

Se serveşte imediat!

Notă: Frittata se poate face şi din cantităţi mai mici, cu condiţia să respectăm proporţiile cantităţilor.



Poftă bună!

Niciun comentariu: