marți, 31 octombrie 2017

CHIFTELE DE CARTOFI


Ingrediente:

4 - 5 cartofi potriviţi, 
3 linguri de făină,
4 linguri cu unt,
3 linguri amestec ierburi aromate 
(ex.:pătrunjel, tarhon, rozmarin, cimbru, busuioc),
1 ou,
2-3 linguri lapte dulce, 
1 linguriţă seminţe de chimen sau anason,
1 linguriţă sare pentru compoziţie şi 2 la fiert, 
piper alb măcinat,
1 linguriţă granule de usturoi, 
1/2 linguriţă boia de ardei cu aromă de fum (opţional),
smântână pentru servit (opţional).



Mod de preparare:

Decojim cartofii, îi spălăm şi îi punem la fiert în apă caldă cu sare, întregi sau tăiaţi în 2-3 bucăţi. După ce au fiert, îi strecurăm şi îi răsturnăm într-un vas aşa fierbinţi, apoi îi pasăm şi îi amestecăm cu untul. La amestecul rezultat, adăugăm ierburile aromate, oul bătut cu lapte, făina, chimenul sau anasonul, granulele de usturoi, sare şi piper după gust. Lăsăm compoziţia să se răcească.






Din compoziţia de cartofi, modelăm cu mâna chiftele potrivite ca mărime, le tăvălim prin făină (eventual amestecată cu boiaua de ardei, dacă vă place gustul). 



Ungem grătarul cu puţin ulei şi, când s-a încins, începem să rumenim chiftelele. Avem grijă să le întoarcem şi pe partea cealaltă fără să le rupem, iar la sfârşit le scoatem cu o paletă într-un vas termorezistent pentru a rămâne calde. 





Se servesc imediat, cu smântână sau iaurt cremos sau doar cu salata preferată.




Poftă bună!