duminică, 24 septembrie 2017

PAPANAŞI DIN BRÂNZĂ DE VACI FIERŢI


Ingrediente:

200 g brânză de vaci,
1 ou,
30 g griş,
30 g făină albă,
coaja rasă de la o lămâie,
2 punguţe zahăr vanilat,
zahăr pudră pentru final,
3 linguri de ulei de floarea soarelui,
60 g pesmet.

Mod de preparare:Brânza de vaci se mărunţeşte bine cu dosul furculiţei sau se trece printr-o sită. Se amestecă apoi cu oul întreg, coaja rasă de lămâie, conţinutul unui plic de zahăr vanilat, grişul şi făina (cernută în prealabil), până când se omogenizează.
Compoziţia se pune pe o foaie de nylon (sau o planşetă) presărată cu o lingură cu vârf de făină. Se formează un rulou mai gros (circa 3 cm în diametru) care se taie în sferturi şi fiecare sfert în patru bucăţi. Ruloul este fragil, îl formăm cu mâna având grijă să nu mai adăugăm multă făină în compoziţie, altfel se vor întări şi nu vor mai fi bune. Fiecare bucată se trece abundent prin făină (altfel se împrăştie în apă) şi din ea se modelează câte un papanaş în formă de bilă. Pe fiecare papanaş se apasă cu degetul, ca să se formeze o gropiţă până la jumătatea acestuia; astfel, papanaşii se pătrund mai bine la fiert.Înainte de a începe fierberea lor, se pregătesc toţi papanaşii. De asemenea, ei se pot rula în făină ca o crochetă cu grosimea de 2 cm. Se ia o cratiţă de 2 - 2.5 litri şi se umple mai mult de jumătate cu apă în care s-a pus o linguriţă de sare. Când clocoteşte apa, se pun papanaşii şi se trece cu lingura pe sub ei dacă s-au lipit de fundul cratiţei, apoi se acoperă cu capacul. Când apa dă din nou în clocot, se reduce focul la minim, pentru ca papanaşii să fiarbă în clocote foarte mici, încă 8 - 10 minute, altfel se pot sfărâma. După ce s-a luat cratiţa de pe foc, papanaşii se lasă în apa fierbinte, acoperiţi, încă 10 minute. În acest timp, grişul se umflă şi papanaşii devin foarte fragezi şi pufoşi. Între timp, într-o tigaie antiaderentă, rumenim pesmetul în ulei până devine uşor maroniu. Pregătim şi zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilat într-un alt bol.Se scot cu spumiera câte 2 - 3, bine scurşi de apă şi se aşează într-un vas strecurător (cu grijă). 
Apoi se trece fiecare papanaş prin pesmetul prăjit şi apoi prin zahărul pudră amestecat cu zahărul vanilat. 

Se servesc fierbinţi, sau cel puţin calzi, ca desert. 


Luaţi cu o spumieră şi scurşi bine de apă, papanaşii se pot trece imediat prin pesmet, apoi se pudrează cu zahăr.


Dacă în compoziţie nu se pune nicio aromă, papanaşii se pot servi cu bucăţele de unt şi smântână, adăugate imediat după ce au fost aşezaţi în castron. În acest caz, se servesc ca fel întâi de mâncare. Papanaşii sunt buni şi reci, dar dacă nu vă plac aşa, se pot reîncălzi la microunde. 


Peste porţia de papanaşi, adăugăm la servire câte o linguriţă de smântână dulce sau iaurt cremos de tip grecesc.Poftă bună !

Niciun comentariu: