luni, 24 aprilie 2017

CREVEŢI CU SOS DE UNT ŞI SPAGHETE

Ingrediente: 

250 g creveţi (decongelaţi în prealabil), 
150 g spaghete din grâu dur, 
50 g unt,
3 linguri parmezan ras,
2 linguri ulei de floarea soarelui, 
zeama de la 1/2 de lămâie, 
1 linguriţă rasă de sare, 
1/4 linguriţă piper alb, 
1 vîrf de linguriţă de curry, 
1 linguriţă oregano uscat, 
3 căţei de usturoi 
sau 1 linguriţă granule de usturoi.
Mod de preparare:

Se pun spaghetele la fiert într-o oală cu apă fierbinte în care am adăugat puţină sare şi 1-2 linguri de ulei. Se fierb aproximativ 12 minute sau conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se strecoară şi se trec rapid sub un jet de apă rece.


În vasul în care au fiert, sau într-o altă cratiţă curată, topim 25 g de unt. Punem spaghetele strecurate de apă, adăugăm 1/2 linguriţă sare şi piperul alb şi lăsăm să se rumenească puţin şi să se pătrundă de unt, fără să se ardă pe fund. Avem grijă să le amestecăm uşor. Când sunt gata, le presărăm cu parmezanul ras şi le lăsăm acoperite cu capac. Astfel, parmezanul se va topi frumos la căldura din oală.
Într-o cratiţă sau tigaie emailată punem restul de unt la topit.

Trecem creveţii printr-un jet de apă şi îi lăsăm la scurs, apoi îi adăugăm peste unt şi îi lăsăm să se rumenească frumos.Presărăm peste ei sare, curry, căţeii de usturoi tăiaţi mărunt sau granulele de usturoi. După 5-10 minute de rumenit la foc mediu, întoarcem cu o spatulă fiecare crevete pe cealaltă parte. Când sunt aproape gata, turnăm peste ei zeama de lămâie. Îi lăsăm să mai stea la foc mediu până scade zeama şi se formează un mic sos. Dacă este necesar, îi mai întoarcem de pe o parte pe alta. Avem grijă să nu se ardă prea tare. Dacă dorim, putem adăuga la sfârșit şi puţin piper alb.
Notă: 
NU FIERBEŢI NICIODATĂ CREVEŢII, ALTFEL VOR DEVENI NIŞTE ZGÂRCIURI FĂRĂ GUST!

Porţionăm şi aşezăm pe farfurie întinsă mai întâi spaghetele, apoi aşezăm creveţii şi turnăm deasupra sosul format.
Se servesc ca fel de mâncare principal. Se pot servi simpli sau lângă o salată de verdeţuri sau doar măsline simple.Poftă bună !

Notă: În caz că sunteţi vegetarian convins, trebuie să ştiţi că este posibil să aveţi, după un timp, carenţă de iod, şi asta va duce mai târziu la dereglarea glandei tiroide. Acest lucru se poate rezolva făcând cure cu alge brune (se găsesc şi în capsule cu denumirea ca atare sau Kelp), cu spirulină sau mâncând de câteva ori pe an fructe de mare sau chiar peşte. Cu peştele e discutabil, unii susţin că ar fi permis din punct de vedere religios, pentru că Iisus a înmulţit peştii, dar eu de exemplu am decis să nu mănânc nici peşte, doar crabi şi creveţi, de 1-2 ori pe an. În viitor s-ar putea să renunţ şi la aceştia. Dacă nu puteţi rezista poftei de carne, fiind în perioada de tranziţie de la o dietă omnivoră la una vegetariană sau chiar vegană, vă recomand să mâncaţi pentru început doar peşte şi fructe de mare de 1- 2 ori pe lună, apoi reduceţi la o dată pe lună, apoi o dată la 2 - 3 luni şi tot aşa, până când organismul se va readapta şi se va obişnui să-şi ia totul din plante. Cu timpul nu o să mai simţiţi poftă de carne. Ulterior nu veţi mai simţi nici poftă de ouă şi lactate, dar asta după o perioadă de timp de regim vegetarian (chiar 3 - 4 ani consecutivi). Creveţii nu sunt carne cu sânge (interzisă de Biblie), aşa că pot fi admişi şi de cei care sunt vegetarieni din motive religioase, ca şi cei vegetarieni din dragoste pentru animale. Ceea ce vă spun, vă spun din experienţa mea de vegetariană şi sper să vă fie de folos.


Niciun comentariu: