sâmbătă, 4 martie 2017

BALMOŞIngrediente:

1 litru de zer (rămas după separarea brânzei de vaci 
sau după separarea caşului din lapte de oaie),
200 g unt sau 100 g unt şi 100 ml ulei,
1 linguriţă cu vârf de sare,
200 ml smântână (poate fi şi smântână pentru gătit),
300 g mălai grisat,
opţional, câteva cuburi de brânză mai tare (caşcaval, parmezan).
Mod de preparare:

Zerul se lasă să se acrească 2 zile, amestecându-se zilnic ca să nu prindă floare, apoi se pune la fiert într-o oală sau ceaun de 3 litri, împreună cu resturile de brânză rămase de la separare, untul şi untdelemnul, smântâna şi sarea, însă nu direct pe flacără pentru că se afumă. Când începe să se ridice o spumă deasupra (care dă repede în foc dacă nu este supravegheată), se pune mălaiul în formă de ploaie, amestecând repede cu telul ca să nu se formeze cocoloaşe.
După ce s-a îngroşat puţin (2-3 minute), se lasă să fiarbă ca şi mămăliguţa pripită (cu capacul peste tel, cu care se amestecă din când în când) circa 15 minute, apoi se amestecă continuu cu telul 3-4 minute, până când compoziţia capătă un aspect unsuros şi se desparte în fâşii mari, compacte, la amestecare. Punem cuburile de brânză aleasă (dar e bun şi fără), amestecăm puţin şi dăm cratiţa la cuptor până prinde puţină coajă la suprafaţă. 

Pentru a fi sigură că nu se arde prea tare, am folosit un vas yena în care am turnat compoziţia de balmoş înainte de a-l pune la cuptor.Balmoşul în vas yena pregătit pentru cuptor

Scoatem vasul de la cuptor şi îl lăsăm puţin la răcit, apoi îl putem servi simplu. Are un gust plăcut, uşor acrişor din cauza zerului. Este bun chiar şi rece sau reîncălzit, dar nu la fel de bun ca atunci când e fierbinte şi abia scos din cuptor.

Balmoş în vas yena, gata scos de la cuptor

Secţiune după ce am scos o porţie în farfurie .

Putem servi balmoşul şi alături de alte preparate din bucătăria românească, cum ar fi: ciorba de salată, varza călită, ciulama de ciuperci sau doar cu lapte dulce, iaurt, etc.

Balmoş cu varză călită.


Poftă bună !