duminică, 13 noiembrie 2016

IAHNIE DE FASOLE CU PRAZIngrediente:

900 g fasole cu boabe mici, cântărită înainte să o punem la fiert, 
200 ml ulei de masline, 
1 ceapă albă mare, 
1 căpâţână de usturoi, 
1 tulpină mare de praz, 
1 sticlă de 1/2 l pastă de roşii rustică, 
3 foi de dafin, 
2 linguriţe de sare, 
1/4 linguriţă piper alb, 
1 vârf de cuţit de chilli, 
1 mână de tarhon (proaspăt sau conservat), 
mărar, 
oregano, 
pătrunjel, 
busuioc, 
cimbru,  
(câte puţin din toate), 
3 linguri de zahăr, 
2 linguri de făină albă. Mod de preparare:

Se pregăteşte fasolea cu o zi înainte: se alege de impurităţi şi se pune într-un vas cu apă suficientă, astfel încât apa să fie mai sus de o palmă peste fasole, şi se lasă la înmuiat până a doua zi (sau cel puţin 12 ore).Se strecoară fasolea şi se pune la fiert în apă curată, având grijă să o acopere apa de tot, plus încă un lat de palmă peste ea (la cantitatea de faţă, cam 2.5 litri de apă). Se fierbe o oră şi jumătate sau chiar două, la foc mic spre moderat. 
Se încearcă câteva boabe pe farfurie, cu dosul furculiţei şi, dacă se sfărâmă uşor, înseamnă că a fiert suficient. Dacă fasolea e prea veche sau prea bătrână, se lasă în apă în care a fiert până a doua zi, după care se aruncă apa şi se mai pune încă o dată la fiert, cu altă apă.La fasolea cu boabe mici e puţin probabil, pentru că fierbe mult mai repede decât cea cu bobul mare.
Când e gata fiartă, se strecoară şi se pune în alt vas, fără a arunca lichidul rămas.

Separat, curăţăm şi spălăm ceapa, prazul şi usturoiul, le tăiem mărunt şi le punem într-o cratiţă încăpătoare, cu toată cantitatea de ulei şi 2 linguriţe rase de sare, să se rumenească frumos, până devin moi şi lucioase. Avem grijă să amestecăm din când în când ca să nu se ardă pe fundul vasului. După aproximativ 15 minute, putem adăuga bulionul de roşii (diluat cu puţină apă dacă e prea gros) şi o linguriţă rasă de zahăr. Adăugăm apoi câte puţin din ierburile amintite, tarhonul tăiat mărunt şi frunzele de dafin şi lăsăm să fiarbă cam 10-15 minute.

Frecăm 2 linguri de făină cu apa de la fasolea fiartă şi omogenizăm bine, apoi o turnăm peste compoziţie, împreună cu apa rămasă de la fierbere, însă avem grijă să nu fie exagerat de multă pentru a o nu dilua prea tare, şi lăsăm să fiarbă împreună 15 minute, amestecând din când în când. Închidem focul şi pregătim cuptorul să fie cald. Adăugăm fasolea boabe peste compoziţia din vas şi amestecăm uşor.Separat, pregătim 2-3 linguri de zahăr, pe care îl caramelizăm într-o cratiţă mică şi îl stingem cu 2-3 linguri de apă caldă, după care îl lăsăm să fiarbă până se topeşte tot. Turnăm acest caramel deasupra mâncării şi apoi punem vasul la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 40-50 de minute.
E gata atunci când la suprafaţă s-a format o crustă şi s-a ridicat puţin ulei deasupra. Scoatem vasul din cuptor şi îl lăsăm să se odihnească 10 minute, apoi scoatem toată mâncarea într-un vas curat cu capac, în care o vom păstra până la servire.
Se poate servi imediat, cu pâine prăjită sau proaspătă, sau cu mămăliguţă, iar cine preferă îşi poate adăuga puţină smântână dulce în farfurie.Poftă bună !

Niciun comentariu: